ŠVEDSKA

Broj srčanih udara veći je na Badnjak

U toku istraživanja upoređivani su datumi i vremena za 280.000 srčanih udara

Broj srčanih udara veći je na Badnjak. Društvene mreže

24sata.hr

24.12.2018

Švedski istraživači su došli do zaključka da se srčani udari najčešće događaju na Badnjak, i to oko 22 sata. U to doba je rizik od srčanog udara dvostruko veći u odnosu na ostatak dana.

U toku istraživanja upoređivani su datumi i vremena za 280.000 srčanih udara, koji su zabilježeni tokom 16 godina u Švedskoj.

U Švedskoj se Badnjak više slavi nego Božić, u odnosu na Veliku Britaniju, gdje je rizik od srčanog udara veći na sam Božić.

Rizik od zastoja srca povećan je posebno kod starijih od 75 godina te kod onih koji pate od bolesti srca ili dijabetesa, zbog povećanog emocionalnog stresa za blagdane i anksioznosti.

Kažu da rizik od srčanog udara na Badnjak raste za čak 37 posto, dok je na sam Božić ta brojka nešto manja, 29 posto. Rizik od infarkta još je manji dan nakon Božića, spušta se na 21 posto. Rizik je povećan za 20 posto oko dočeka Nove godine.

- Akutno iskustvo ljutnje, tjeskobe, tuge, žalosti i stresa povećava rizik od infarkta miokarda (srčanog udara), a time se moguće objašnjava veći rizik koji je pokazao naše istraživanje - napisali su u svom izvještaju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.