ŠTA KAŽU ZVIJEZDE

Veliki horoskop za 2019.: Kome će ova godina biti presudna

Zbog svoje izuzetne promjenljivosti i dvostruke spolnosti, preuzima, kopira osobine planete ili znaka s kojima dođe u dodir

Merkur nudi razum i mudrost

Hedija MEHMEDIĆ

2.1.2019

Djelovanje zvijezda Sunčevog sistema smjenjuje se svake sedme godine tako da će 2019. vladati jedna od dobrih planeta - Merkur, druga najbliža Zemlji u tradicionalnom kosmosu, a najintrigantnija od svih zbog svoje specifične, androgene prirode, i muškog i ženskog lica. Merkur pripada redu unutrašnjih planeta, skupa s Venerom i Mjesecom. Zbog blizine njegove sfere Zemljinoj, ima izuzetan značaj i utjecaj na ljude i njihovu svakodnevicu. Vjerni je pratilac Sunca, ne odvaja se od njega više od jednog znaka. Zbog svoje izuzetne promjenljivosti i dvostruke spolnosti, preuzima, kopira osobine planete ili znaka s kojima dođe u dodir.  

Merkur u astrologiji upravlja intelektom, komunikacijom, informacijama, transportom, mudrošću, vjerom i ljepotom učenja, oštrinom karaktera, literaturom, filozofijom, aritmetikom i geometrijom. Čak i mudrošću zvijezda, što upućuje na astronomiju i astrologiju. Pored navedenih osobina, krase ga strpljivost, druželjubivost i gostoprimstvo, ali i težnja da se istakne, da bude prvi u nečemu, da prikupi što više znanja. Spretan je i sposoban da savlada najrazličitije vještine. Vlada Blizancima i Djevicom.

Sve upućuje na to da će u 2019. biti dovoljno prijatnih događaja, situacija koje će biti riješene mudro, razumno, uz dobar smisao za humor. Godina bi za mnoge mogla zračiti vedrinom, optimizmom i razigranošću, ali i površnim globalnim kontaktima. Nasuprot tome, bit će i manje prijatnih perioda, punih melanholije, pa i zajedljivosti, kriticizma i perfekcionizma. Moguće je da će rješenju određenih kriznih situacija doprinijeti onaj utjecaj Merkura koji je racionalan, analitičan, istraživački i s više dubine pristupa stvarima.

Kineska godina Vepra 

Kinsku godinu Psa 5. februara 2019. smijenit će godina Vepra, kad počinje kineska 4716. godina, koja će trajati do 24. januara 2020.

Vepar je simbol propisa, napretka, sreće i dobrih prilika. Posljednji je od 12 znakova kineskog horoskopa, a godina u kojoj vlada, povoljna je za investicije i uspjeh u poslu. Ova godina predstavlja, u svakom smislu, kraj jednog velikog ciklusa.

Prema kineskoj tradicionalnoj astrologiji, svaka godina kojom vlada Vepar, pa tako i 2019., ispunjena je srećom, ljubavlju i optimizmom za sve znakove. Uspjeh je moguć u svim oblastima života, a jedini preduvjet za to je, prema ovom drevnom vjerovanju, da se okružite pozitivnim, veselim ljudima. Za usamljene, skoro je izvjestan susret sa srodnom dušom.

Vepar je i simbol velikodušnosti i lojalnosti, dobre energije, humanosti, zdravlja. Dakle, slijedi godina koja ljudima nudi mnogo energije, iskrenosti, povjerenja. No, donosi i periode ranjivosti, koja graniči s naivnim pristupom obećanjima, nadanjima, uvjerenjima, što, uz manjak pravog takmičarskog duha, koči uspone i težnje. Uz svu inteligenciju koju posjeduje, Vepar skoro nikad nema novca u izobilju, a sve što je višak, najradije usmjerava ka humanitarnom radu, zabavi, putovanjima, lijepom životu i različitim uživanjima.

Ovan (21. III - 20. IV)

LJUBAV: Već na samom početku 2019. shvatit ćete da nema mjesta za bilo kakve upitnike. Ako ste sami, skoro je izvjesno da ćete uočiti osobu koja vas može usrećiti. Mada ćete neko vrijeme glumiti nedodirljivost i mangupski joj izmicati, čarima ljubavi nećete moći dugo odolijevati. Samo je pitanje vremena kad ćete potisnuti razum i prepustiti se emocijama, kad se o vama radi neizbježno i strasti. U slučaju da ste u dugoj vezi ili braku, za partnera će vas vezati snažni osjećaji i obnovljena strast. Potrudite se da ne shvatate ljubav voljene osobe kao nešto što se podrazumijeva. 

POSAO: Pravi mali poslovni haos potrajat će veoma kratko, jer će se konstelacija planeta brzo promijeniti u vašu korist. Lako ćete rješavati većinu problema, a slijede značajni pozitivni preokreti. Smiješi vam se mogućnost za zanimljiv i dobro plaćen posao.

ZDRAVLJE: Ako se pobrinete za sebe više nego inače, ovo može biti ugodna godina. Bit ćete puni optimizma, želje za uređivanjem i putovanjima. Jačajte imunitet, oslobodite se prevelikih obaveza i bavite se nekim sportom.

Bik (21. IV - 22. V)

LJUBAV: Prilično povoljni zvjezdani utjecaji očekuju vas tokom cijele 2019. Iako, bar neko vrijeme, neće biti prevelike strasti, postoji mnogo uzajamnog povjerenja, snažan osjećaj pripadnosti... Povremeno ćete biti zabrinuti za budućnost veze, ali to je prolazno. Ako ste do sada bili usamljeni ili nezadovoljni, tako više neće biti. Sami ćete poduzeti neke korake i učiniti sve da promijenite svoj emotivni status. Često će vas pratiti zadivljeni pogledi i udvaranja, ali nećete biti zainteresirani za prolazne avanture.

POSAO: Već na samom početku 2019. krasit će vas svestranost i poduzetnost, a povoljno su vam aspektirani svi poslovi za koje se traže komunikativnost i spretnost. Sjajno ćete se slagati s kolegama, s lakoćom ćete napredovati i realizirati svoje zamisli. Nešto će vam uspjeti tek nakon dužeg vremena, ali na kraju dolazite do cilja. Imajte povjerenja u sebe.

ZDRAVLJE: Oprezno raspolažite snagom. Kako biste zadržali dobru formu, više se aktivirajte i odbacite loše navike.

Blizanci (23. V - 22. VI)

LJUBAV: Mnogo toga će ovisiti o povezanosti s voljenom osobom i spremnosti na kompromis. Definitivno ćete shvatiti da se za ljubav valja boriti. Ipak, pratit će vas naklonost planeta, što vam može donijeti veliku sreću i ispunjenje želja. Iskoristite prilike koje vam se nude, jer će vaši osjećaji doživjeti vrhunac, kao i novoprobuđena strast. Najvažnije je da ne ugrožavate stabilnu vezu zbog površne avanture. Skupa sa partnerom otkrijte neka nova uzbuđenja i izazove. Ako ste sami, očekuje vas posebna, skoro nevjerovatna godina. Bit ćete emotivno pouzdani, a vaše srce otvoreno za novu ljubav. 

POSAO: Možete se radovati ovoj poslovnoj godini. I pored prolaznih prepreka, bit ćete izdržljivi, ambiciozni i željni da ostvarite svaki svoj cilj. Steći ćete korisna poznanstva i proširiti svoje profesionalne vidike. Pružit će vam se prilika da počnete raditi posao o kojem ste oduvijek maštali.

ZDRAVLJE: Kako biste se što bolje osjećali, ponajprije spriječite stres, koji možete obuzdati opuštanjem i drugačijim životnim stilom. Dovoljno sna, rekreacija i lagana hrana.

Rak (23. VI - 22. VII)

LJUBAV: Planete Vam mogu donijeti novu ljubav ako ste sami ili postojeću vezu učiniti sretnijom i vedrijom. Učvrstit ćete odnos sa partnerom i pronaći unutrašnji mir. Najviše je do vas, u kolikoj mjeri ćete iskoristiti prilike koje će vam se pružiti za zbližavanje ili pomirenje sa partnerom. Najvažnije je da ćete biti zadovoljni svojim ljubavnim životom. Osjetit ćete nalet samopouzdanja i neće vam biti potrebno mnogo da biste se osjećali sretno i ispunjeno. Ono što istinski, u dubini duše želite, dogodit će se.

POSAO: Imate snažan polet, priliku da se dokažete i poboljšate poslovnu poziciju. Sve možete dograditi i učvrstiti, preuzevši više odgovornosti i pametno uložiti dio novca. Godina je povoljna i za donošenje značajnih odluka, promjenu posla ili traženje povoljnijih uvjeta. Otvaraju vam se dragocjene mogućnosti za poslovni napredak.

ZDRAVLJE: Planete će povoljno djelovati i na vaše zdravlje, uz uvjet da se pridržavate pametnih životnih navika. Bavite se sportom, živite aktivno i razmišljajte pozitivno.

Lav (23. VII - 22. VIII)

LJUBAV: Pozitivan utjecaj planeta pratit će vas tokom cijele godine. Posebno ćete dobiti na samopouzdanju, ponajprije zahvaljujući odlučnosti i silnoj želji da budete sretni i zadovoljni. Slijede sjajne prilike za ljubav, međusobno razumijevanje i predivno provedeno vrijeme s voljenom osobom. Ako ste i imali nesporazuma ili problema, uskoro sve dileme i nedoumice ostaju iza vas. U slučaju da ste sami, na samom početku godine dolazi ljubav i bukvalno na prvi pogled. Kako god, ljubit ćete neslućenim žarom, a sve će biti uzvraćeno istim intenzitetom.

POSAO: Nastavlja se izuzetno dobar trend i na poslovnom planu. Bit će dosta pozitivnih promjena, a sve ukazuje na to da ćete pronaći svoj cilj i sreću. Ponuda za saradnju, partnerstvo ili nove projekte, bit će, uglavnom, mnogo više nego što pretpostavljate. Lako ćete prepoznati one prave.

ZDRAVLJE: Kako godina počinje promjenom načina razmišljanja u svim životnim segmentima, tako ćete imati i bolji odnos prema svom zdravlju. Fizička aktivnost ključna je za ravnotežu, samopouzdanje i potpuno ispunjenje.

Djevica (23. VIII - 22. IX)

LJUBAV: U novu godinu ulazite sa mnogo nade i povjerenja. Ona lako može postati vaša godina sreće, uz uvjet da ste spremni da prihvatite ponuđene šanse i na vrijeme rješavate probleme koji se jave. Ako budete predugo čekali, veliko čudo neće se desiti. Za vas je najvažnija mogućnost izbora. Sve upućuje na to da težite unutrašnjem osjećaju zadovoljstva, za šta imate odlične preduvjete. Ako ste sami, slijedi cijeli niz sretnih i povoljnih perioda kad će vam i planete biti izuzetno naklonjene. Kako inače ne radite ništa nepromišljeno, i u ljubavi ćete svemu prilaziti odmjereno i racionalno, a velikim, životnim odlukama dat ćete dovoljno vremena da sazriju.  

POSAO: Veoma brzo možete napredovati i nešto važno realizirati. Trebate naći zdrav ritam između brzih poteza i predugog oklijevanja. Važnije je nego ikada naći pravi trenutak za djelovanje. Doći ćete na dobar glas u poslovnom okruženju.

ZDRAVLJE: Tokom najvećeg dijela godine bit ćete u izvrsnoj formi. Naravno, u tome najviše pomaže samodisciplina, što vama ne predstavlja problem. Više se fizički aktivirajte, a izbjegavajte usamljenost i zatvorene prostore.

Vaga (23. IX - 22. X)

LJUBAV: Zvijezde će već na početku godine usmjeriti najveći dio vaše energije na ljubav. I vi i partner pobrinut ćete se da veza postane prisnija i stabilnija. Više nego ikad uživat ćete u svojoj ušuškanoj sreći. Voljena osoba poklanjat će vam pažnju i nježnost više nego ikada ili bilo ko drugi do sada. Aktivan društveni život odagnat će monotoniju i unijeti više živosti u vaš dom. Ako još niste pronašli srodnu dušu, opustite se, slobodno dajte šansu slučaju i sreći. Potrebno je samo malo strpljenja, jer tu je, blizu vas.  

POSAO: Pravo je vrijeme da ostvarite svoje ideje i ambicije. Izvjesna je i naklonost utjecajnih osoba ili javnosti. Bit ćete jaki na riječima i imati skoro magičan utjecaj na ljude. Ovo može biti jedan od najpovoljnijih i najsretnijih poslovnih perioda do sada.

ZDRAVLJE: Uz brigu o zdravlju, bit ćete tokom cijele godine u izvrsnoj psihofizičkoj formi, vitalni, veseli, šarmantni i lijepi. Najkorisnije je da se ne iscrpljujete nepotrebno, vježbajte, budite opušteni i smireni.

Škorpija (23. X - 22. XI)

LJUBAV: Na planu ličnog života 2019. može predstavljati veliku prekretnicu, koja sve može promijeniti u pozitivno. Želite podvući crtu ispod svega što je do sada bilo kako biste bili potpuno slobodni za novopronađenu sreću. Ako i dođe do male krize, bit će prolazna. Sve kreće nabolje, u silovitom tempu stižu najljepši trenuci za ljubav. Sve ste promišljeniji i zreliji, veza zaista postaje jaka. Ako se u proteklom periodu niste mogli odlučiti želite li neku vezu ili ste pogrešno odabrali, sada ćete vidjeti sve mnogo jasnije.  

POSAO: Tokom skoro cijele godine bit će istaknute vaše ambicije i potreba da budete zapaženi i pohvaljeni. Postavit ćete pred sebe visoke ciljeve i istinski se potruditi da ih dosegnete. Veliki dio energije uložit ćete u borbu za što bolju poziciju.

ZDRAVLJE: Iskoristite sami početak godine za stabiliziranje zdravlja. Planete su na vašoj strani, ali oslonite se i na pozitivne misli, oslobodite se sjete. Izbjegavajte zagušljive prostore, stresne situacije i naporne osobe.

Strijelac (23. XI - 22. XII)

LJUBAV: Već na samom početku godine postat ćete tolerantniji i spremniji za ljubav i nježnosti. Preplavit će vas osjećaji, a komunikacija s voljenom osobom znatno će se poboljšati. Ne osvrćite se i ne temeljite budućnost na osnovu prošlih iskustava. Ako želite da sve bude kako se poželjeti može, samo treba da odustanete od prevelikih očekivanja. Pokažite svoje najljepše osobine, kojih i nije malo, pogotovo ako želite da sačuvate vezu. Svemu udahnete dašak romantike i definitivno osvojite osobu koja vam se dopada ili u koju ste zaljubljeni. Ako ste sami, skoro cijela godina kao da je rezervirana za flert, izlaske i provod. 

POSAO: U poslovnom segmentu dolazi do velikih pomjeranja, i to nabolje. Radite maksimalno dobro, nemojte se zadovoljiti već prvim lijepim rezultatima. Energiju ulažite ciljano. Lagan, ali stalan uspon možete lako ostvariti. Možete se ohrabriti, jer ste dorasli svim izazovima.

ZDRAVLJE: Najbolje je da se rekreativno bavite sportom koliko vam vrijeme dopušta, jer je to najbolja prevencija. Jedite što raznovrsniju hranu, redovno i često izlazite na čist zrak.

Jarac (23. XII - 21. I)

LJUBAV: Cijeli niz povoljnih perioda za pronalaženje emotivnog ispunjenja tokom 2019. ubrzat će ostvarivanje vaših snova. I sami znate da mir i sigurnost možete pronaći samo uz odgovornu osobu, koja zna pružiti podršku, nježnost i ljubav. Ako ste u stalnoj vezi ili braku, prolazit ćete, uglavnom, kroz stabilnu godinu. Vaša druga polovica bit će vam snažna podrška. Pročistit ćete misli, okrenuti leđa jednom životnom poglavlju i krenuti u istraživanje novih načina ispunjavanja i postizanja zadovoljstva. Ako još niste u čvrstoj vezi, intenzivnije ćete razmišljati o istinskoj ljubavi, a možda se odlučite i na brak.

POSAO: Vaše poslovanje i napredak tokom cijele godine zavisit će i od podrške poslovnih partnera. Nije isključena mogućnost unapređenja i neočekivanih dobitaka, uspona u svakom smislu. Smiješi vam se sreća i u slučaju da tragate za prvim ili novim poslom. Zaista možete živjeti u čvrstoj nadi u bolju profesionalnu budućnost, koja tek što nije počela.

ZDRAVLJE: Za formu i vanjski izgled ne brinite. Ipak, morate nešto poduzeti i shvatiti da o zdravlju ne ovise samo obaveze, već i duhovni mir. Srećom, možete brzo prihvatiti dobre navike i novi životni stil.

Vodolija (22. I - 19. II)

LJUBAV: Već na početku 2019. osjetit ćete pravu plimu samopouzdanja i lijepih emocija, koje su pod dobrom zaštitom planeta. Voljena osoba pripredit će vam mnoga lijepa iznenađenja, jer jačaju sile privlačenja, šarm i prikrivene strasti. Reagirat ćete izrazito emotivno. Očekuje vas bogat lični život, pun nježnosti i pravih izljeva ljubavi. Izvjesno je da ćete pronaći partnera za cijeli život ili učvrstiti svoju vezu ili brak. Zračit ćete pritajenim seksepilom i biti pravi virtuoz u stvaranju lijepih prilika za sreću. Ako se to još nije desilo, ova godina mogla bi vam donijeti bračnu ponudu ili neočekivan preokret u emotivnom životu.

POSAO: Donijet ćete dobre poslovne odluke. Sve dok se budete oslanjali na intuiciju, lakše ćete realizirati ambicije, imati više utjecaja, moć, a stižu priznanja, možda i unapređenje. Spretno ćete se snalaziti u svim poslovima koji zahtijevaju kreativnost i snalažljivost. Zahvaljujući i poznanstvu s utjecajnim ljudima, učvrstit ćete svoj profesionalni status.

ZDRAVLJE: Prije svega, trebate poraditi na podizanju imuniteta! Zbog dobrobiti za kompletno zdravlje, tokom cijele godine, bez obzira na godišnje doba i vremenske prilike, što češće izlazite na svjež zrak, šetajte i zdravo se hranite.

Ribe (20. II - 2O. III)

LJUBAV: Tokom cijele 2019. bit ćete strastveni i prepuni emotivne energije. Ako tražite srodnu dušu, više se oslonite na svoju nevjerovatnu intuiciju i potisnite nestrpljivost, jer su vaša ljubavna sreća i budućnost u vašim rukama. Naklonjeno vam je nekoliko planeta. Ako ste u vezi ili braku, povremeno će biti naglašena vaša preosjetljivost ili ljubomora. Moguće su male, na svu sreću prolazne krize, jer tada kao da nećete znati šta želite. Zato je posebno važno da u svakoj situaciji budete otvoreni i iskreni. Čežnja za nježnostima bit će posebno probuđena, što će partner znati prepoznati, a to može učvrstiti vezu.

POSAO: Već na samom početku godine doći će izvanredne mogućnosti razvoja i širenja posla. Dobre su perspektive za pokretanje privatnog biznisa, poslovi će se moći razgranati, bit će vam ponuđeni i novi ugovori. Smiješi vam se i divovski korak naprijed u karijeri. Ipak, za potpuni uspjeh, trebate ukloniti i poneku prepreku.

ZDRAVLJE: Što je najvažnije, na zdravstvenom planu nema neprilika. Izuzetno su bitni mnogo kretanja i zdrava hrana. Pokušajte da svakodnevno, bar kod kuće, vježbate, jer ćete tako najlakše zadržati ili vratiti tjelesnu formu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.