HRVATSKA

Penzionerke lažnim američkim vojnicima uplatile 25.277 eura

Kriminalistička istraga o oba krivična djela još je u toku

Prevaranti koriste slike američkih vojnika. Jutarnji list

Avaz.ba

6.1.2019

Usamljenim Bjelovarčankama putem Facebooka javljaju se lažni američki vojnici te od njih uzimaju novac. Dvije starije osobe u šezdesetim godinama u Hrvatskoj tako su u posljednjih šest mjeseci ostale bez ukupno 25.277 eura.  

Slali slike

O takvim prevarama obavijestila je Policijska uprava bjelovarsko–bilogorska, navodeći kako su se ženama putem Facebooka javili nepoznati počinioci, korisnici lažnih Facebook profila, na kojima se predstavljaju kao američki vojnici koji se nalaze u misijama negdje u svijetu.

- U oba slučaja navedeni su započeli komunikaciju s oštećenim osobama, slali im svoje slike u vojnim odorama i sa misija, navodili su da posjeduju veću sumu novca koju će podijeliti s oštećenim osobama te su na taj način stekli povjerenje ovih žena. U oba slučaja naveli su da imaju veću sumu novca, koju nemaju gdje držati kod sebe i da bi htjeli da taj novac pošalju negdje, a da izbjegnu carinu te su predložili oštećenim osobama da njima putem paketa pošalju taj veliki novčani iznos - navode iz policije.

Nakon opisane komunikacije, lažni vojnici navukli su žene da plate određeni novčani iznos kako bi njihov paket uopće mogao biti poslan. Lakovjernim ženama poslali su podatke o računima na koji trebaju uplatiti novac, a one su obavile navedene uplate.

PU bjelovarsko–bilogorska: Policija upozorila na prevarante. Jutarnji list

Kako navodi policija, jedna je uplatila 1.075 eura, a druga 24.201 eura. Također, jedna je novac uplatila putem Western Uniona na ime osobe u Indoneziji, dok je druga uplatila na dostavljeni joj IBAN račun u Torinu u Italiji.

 Zajednički život

- Radilo se o starijim ženama koje žive same u penziji. U oba slučaja počinioci su im obećali da će im doći u posjetu u Hrvatsku. U jednom slučaju su obećavali zajednički život s oštećenom - kazali su iz policije, dodavši da su kriminalističke istrage o oba krivična djela još u toku.

FBI je jednom prilikom otkrio da su žene s Balkana sve učestalija laka meta tih internetskih varalica, jer su prošle rat i dodatno suosjećaju s osobama koje se bore za mir u tuđini. A na kraju se ispostavi da iza zgodnog i brižnog američkog vojnika stoji banda iz nekoliko afričkih zemalja kojoj je to postao način zarade.

Uglavnom je to uhodana banda muškaraca iz nekoliko afričkih zemalja, najčešće Nigerije, koja dnevno pošalje hiljade istih poruka, a prema nekim statistikama, barem jedna žena dnevno poklekne.

Upozorenje policije

Iz policije upozoravaju građane, posebno one starije životne dobi, da se u oba slučaja radilo o lažnim profilima koje je vrlo lako napraviti, jer su slike američkih vojnika lako dostupne na internetu te da ne prihvataju takve osobe kao prijatelje na Facebooku. Navedeno je da ne nasjedaju na ovakve ili slične načine prevara putem društvenih mreža.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.