LEGENDE

Nokaut koji je Jugoslaviju bacio u trans: Dan kad je Mate Parlov postao besmrtan

Na vrhuncu karijere bio je nepobjediv

Parlov: Legenda Jugoslavije. Printscreen

Index.hr

7.1.2019

Na današnji dan 1978. godine legendarni Mate Parlov postao je prvak svijeta u boksu.

U borbi održanoj u Milanu Parlov je u devetoj rundi sjajnim lijevim direktom nokautirao Argentinca Miguela Angela Kuelja (Angel Cuello) i tako bacio Jugoslaviju u trans. Bio je to historijski trenutak za jugoslavenski boks i sport.

Mate Parlov nikad nije bio običan boksač. Ni sportista. Mate Parlov bio je puno više. Još za života bio je mit, legenda. Bio je čudesan sportista, najjači čovjek na svijetu, a u isto vrijeme čovjek iz naroda, pjesnik, boem, osebujan i pomalo ekscentrik, čovjek koji je volio život. 

Zato su ga mase obožavale i ne bismo pogriješili ako bismo rekli da je Mate bio najpopularniji sportista Jugoslavije.

Kao boksač, bio je najbolji na svijetu. Na vrhuncu karijere bio je nepobjediv. Doslovce. Kao ulični borac – nikad se nije dokazao. Oni koji su se bavili borilačkim vještinama, znali su da ne bi potrajali ni sekundu s prvakom, a oni koji su ga izazivali... Od njih je s osmijehom okretao glavu.


- Mislio sam da može kuća pasti na mene i da mi ništa neće biti kada sam bio mlađi. Bio sam nagao, htio sam rješavati stvari nasilu. Sve dok 1970. godine nisam poražen, nokautirao me jedan Nijemac. Poslije tog poraza sam se prizemljio. Shvatio sam: nije manje važno znati uzmaknuti od znanja udaračkog. Tad sam stekao strpljivost, znao sam čekati i udariti kad treba. To je bio jedini nokaut koji sam pretrpio u karijeri. Poslije njega sam i postao šampion. Postao sam nepobjediv - pričao je Parlov u jednom intervjuu.

Mate Parlov je rođen 1948. godine u Splitu. Umro je u Puli prije 11 godina. Prema mišljenju stručnjaka, bio je najbolji jugoslavenski boksač u historiji i jedan od najdominantnijih boraca u svijetu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.