ZANIMLJIVOSTI

Šest mitova u koje sigurno vjerujete, a koji vas sprečavaju da postanete milioner

Ukoliko ne vjerujete da ćete postati milioner, najvjerovatnije ste u pravu

Istraživanje izvršeno na više od 10.000 milionera. Ilustracija

Avaz.ba

9.1.2019

Ukoliko ne vjerujete da ćete postati milioner, najvjerovatnije ste u pravu. Tako barem kaže Kris Hogan (Chris), koji je napisao knjigu "Život milionera: Kako su obični ljudi izgradili velika bogatstva - i kako da to uradite sami". 

U knjizi on govori o istraživanju koje je izvršeno na više od 10.000 milionera koje je trajalo sedam mjeseci, kada je i ustanovljeno da postoji mali (ali dovoljan) broj mitova u koje "obični ljudi" vjeruju, a koji ih samo sprečavaju da svijetu pruže svoj maksimum.


1. Milioneri su naslijedili svoj novac

Nešto manje od četvrtine ispitanih milionera su nekada naslijedili nešto. Među njima je 16 posto onih koji su naslijedili 100.000 dolara, a samo tri posto onih koji su u nasljedstvo dobili više od milion dolara.


2. Milioneri su rođeni pod sretnom zvijezdom

Baš suprotno. Istraživanje pokazalo je da se većina milionera morala dobro pomučiti da bi zaradili novac. Mnogi od njih počeli su od nule, a tri četvrtine ispitanika tvrde da svako može postati milioner uz disciplinu i naporan rad.


3. Investiraju u rizične poslove

Vjerovali ili ne, dosta ispitanih milionera je doguralo do sedam cifara na računu zahvaljujući penzionom planu i fondu. S druge strane, ima i onih koji idu linijom manjeg otpora pa ulažu u low-cost kompanije i to im donosi pozamašnu zaradu.

- Milioneri znaju da je rizik nešto s čime se treba suočiti, a ne izbjegavati - navodi se u knjizi.



4. Donose brze i rizične odluke da bi se obogatili preko noći

Hogan je tokom svog istraživanja otkrio da je milionerima trebalo više od decenije da se obogate. Samo pet posto njih je to učinilo za manje od deset godina, dok je skoro polovina postala ultrabogata tek poslije 50. godine.


5. Milioneri dobivaju posebno obrazovanje na prestižnim privatnim fakultetima

Zavidan broj milionera koje je Hogan intervjuirao nije išao u privatnu školu, više od polovine njih je maturiralo u državnim školama, a tek 10 posto njih nikada nije završilo fakultet. Ono što, prema Hoganovim riječima, pravi razliku je uključenost u različite školske akcije. Potencijalni milioneri u ranijem uzrastu pokazuju interesiranje na praksi u školama. To je vožnja koja će vas vrlo brzo dovesti do finansijske nezavisnosti. 

6. Imaju ogromne plaće

Oko 33 posto ispitanika nikada nije zaradilo više od 100.000 dolara u jednoj godini. Negdje oko 31 posto njih je prosječno zarađivalo oko sto hiljada.

Plaća igra veliku ulogu u izgradnji bogatstva, ali ne i glavnu. Milioneri znaju da ono što zaradiš nije ni približno važno kao - na šta potrošiš - napisao je Hogan u knjizi. 

Bez obzira na visinu plaće, uvijek biste trebali ostavljati oko 20 posto svojih mjesečnih primanja na bankovnom računu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.