NEVJEROVATNO

Indijski ginekolozi oborili Ginisov rekord

U Bangaloru na 62. indijskom kongresu opstetricije i ginekologije iscrtali liniju dugu 1.078 metara

Linijom su postigli oblik maternice. AFP

Index.hr

12.1.2019

Indijski ginekolozi uspješno su za Ginisovu knjigu rekorda oblikovali najdužu liniju slažući higijenske uloške u oblik maternice u vrhu promoviranja menstrualne higijene među mladima, piše list The Hindu u digitalnom izdanju.

Više od 1.500 ginekologa okupljenih u Bangaloru na 62. indijskom kongresu opstetricije i ginekologije iscrtalo je liniju dugu 1.078 metara, za što im je trebalo 10.105 higijenskih uložaka.

Da bi skrenuli pažnju na zdravlje žena, linijom su postigli oblik maternice i obilježili je porukom ''Nema ništa važnije od tvoje maternice''. 

Prema riječima organizatora, higijenski ulošci bit će donirani u četiri škole koje će ih podijeliti učenicama.

Podaci Nacionalnog zavoda za porodično zdravlje iz decembra 2017. pokazuju da samo 58 posto žena u Indiji u dobi između 15 i 24 godine koristi higijenske mjere menstrualne zaštite.  

U julu je Indija povukla sporni porez na higijenske uloške nakon snažne kampanje koju su predvodili aktivisti i zvijezde Bolivuda u svrhu educiranja i osnaživanja žena.

Istraživanje koju su provele organizacije "WaterAid" i UNICEF otkrile su da trećina djevojaka u Južnoj Aziji tokom mjesečnice ne pohađa nastavu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.