ZANIMLJIVO

Kareca: Dugino jezero koje je zabranjeno posjetiti

Smije se prići tek do drvene ograde i diviti se sa sigurne udaljenosti

CdM

20.1.2019

Carezza (Kareca) ili Dugino jezero, nalazi se u Italiji i, kako kaže legenda, ima vodu obojenu dugom koja se u njoj utopila.

Naime, kako kaže legenda, jednom davno predivna vodena nimfa posjetila je netaknute vode Karece u podnožju Dolomita.  

Dok je sjedila na obali, pjevala i plela dugu kosu njen milozvučni glas privukao je čarobnjaka Masarea. Zaljubljen preko ušiju potražio je pomoć vještice koja je živjela na obližnjoj planini kako bi osvojio ljepoticu koja bi pobjegla u jezero čim bi joj se neko približio. Vještica je savjetovala čarobnjaku da se preruši u zlatara i pretvori dragocjeno kamenje u dugu.

Privučena ljepotom i sjajem, nimfa koja nikad nije vidjela tako nešto sigurno bi se približila obali jezera. Ipak, čarobnjakov plan se izjalovio. Čim se nimfa približila dugi on se požurio kako bi joj prišao, ali je zaboravio masku zlatara. Čim ga je nimfa ugledala pobjegla je u dubine i nije se vratila. Očajni čarobnjak bacio je drago kamenje u jezero i uništio dugu. 

Prema predanju, boje duge i dragog kamenja daju predivne boje jezeru i mijenjaju se zavisno od godišnjeg doba ili dana.

Jezero je omiljena destinacija Najbolja bh. sportistkinja o svemu pomaloNajbolja bh. sportistkinja o svemu pomalo, ali u njemu nije dopušteno kupanje. Smije se prići tek do drvene ograde i diviti se sa sigurne udaljenosti. Oetzija, poznatog i kao Ledeni čovjek, pronašli su planinari u blizini austrijsko-italijanske granice. Pokazalo se da je preminuo prije više od 5000 godina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.