VIJETNAM

Doktori mu intravenozno uključili 15 piva kao terapiju i tako mu spasili život

Ngijen Van Nat je pao u nesvijest nakon božićne zabave i završio u bolnici 25. decembra

U toku samo 24 sata, doktori su mu uključili intravenozno ukupno 15 konzervi piva. Arhiv

Avaz.ba

24.1.2019

Doktor iz Vijetnama je spasio život čovjeku koji je umirao od trovanja alkoholom, ni manje ni više, tako što mu je ubrizgao količinu od 15 piva u krv. 

Ngijen Van Nat (Nguyen Van Nhat, 48) je pao u nesvijest nakon Božićne zabave i završio u bolnici 25. decembra. Doktori su ustanovili da je nivo metanola (opasnog oblika alkohola) u njegovoj krvi čak 1.000 puta veća od prosječne vrijednosti. 

Kada je stigao u bolnicu, medicinsko osoblje na čelu sa dr Le Van Lamom je odmah u njegovu terapiju uključilo tri konzerve piva, što je ekvivalentno otprilike jednom litru. U toku samo 24 sata, doktori su mu uključili intravenozno ukupno 15 konzervi piva, što je gotovo jedno pivo na svakih sat vremena, ne računajući noć. 

To je na njegov organizam uticalo tako što je usporilo rad jetre i dovelo do manjka apsorpcije metanola, a to je omogućilo čovjeku da se osvijesti.

Dakle, postoje dvije vrste alkohola, etanol i metanol, koji su sličnog hemijskog sastava i obje su toksične za ljudski oraganizam. Ipak, metanol tijelo ne obrađuje na povoljan način pa je tako daleko opasniji za zdravlje. To je razlog što se ljudi opijaju etanolom, a ne metanolom, koji se nalazi u benzinu, antifrizu, bojama, razređivačima, proizvodima za čišćenje, tečnosti za pranje posuđa, mastilu. 

U normalnim okolnostima, kada pijemo pića koja su zasnovana na etanolu, enzim koji imamo u tijelu, a koji se zove alkohol dehidrogenaza, razbija supstance etanola i tako se dobija materija acetaldehid. Tada se on metaboliše u produkt koji se zove acetat, koji se dalje razbija na vodu i ugljen-dioksid prije nego što se izbaci iz organizma.

S druge strane, metanol, koji može da bude fatalan iako je unijet u mnogo manjim dozama od etanola, se od strane istog enzima razbija na potpuno drugačiji način. Pretvara se u izuzetno toksičnu supstancu formaldehid, koja se dalje razlaže do mravlje kiseline. Ove dvije komponente su jako opasne za zdravlje i mogu da budu smrtonosne. Trovanje metanolom izaziva trajno sljepilo, destrukciju nervnog sistema, komu i smrt.

To bi bio slučaj i kod ovog pacijenta da mu nije ubrizgana doza etanola koja je spriječila da se formaldehid pretvori u mravlju kiselinu, što je dalo doktorima vremena da ga pripreme za dijalizu i da odstrane alkohol iz njegovog organizma.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.