NEOBIČNO

Zbog hrane iz kontejnera studentice završile na sudu

Općinski sud u Firstenfeldbruku pored Minhena osudio je dvije studentice na novčanu kaznu, jer su iz kontejnera za otpad jednog supermarketa uzimale živežne namirnice.

Namirnice uzimale iz kontejnera jednog supermarketa

Avaz.ba

3.2.2019

Općinski sud u Firstenfeldbruku pored Minhena osudio je dvije studentice na novčanu kaznu, jer su iz kontejnera za otpad jednog supermarketa uzimale živežne namirnice. Dvije studentice osuđene su na pojedinačne novčane kazne od 225 eura uvjetno na dvije godine te na osmosatni rad u dobrotvorne svrhe.  

Državno tužilaštvo tražilo je kaznu od 450 eura, smatrajući da se radi o posebno teškom slučaju oduzimanja tuđe imovine s obzirom na to da su se kontejneri za otpad nalazili iza zaključane ograde, koju su osuđene otvorile univerzalnim ključem.

Studentice su pripadnice pokreta koji traži odgovorniji odnos prema živežnim namirnicama, koje, uprkos činjenici da su pogodne za prehranu, bivaju odbačene zbog isteka roka do kojeg je najbolje konzumirati tu namirnicu.

Njihov advokat ukazao je na to da se bačene namirnice više ne mogu smatrati imovinom s obzirom na to da se vlasnik njihovim bacanjem u otpad odrekao vlasništva, što sud, međutim, nije priznao. Suđenje su propratili i protesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.