AUSTRIJA

Država vlasnici Hitlerove rodne kuće mora isplatiti 1,5 miliona eura

Objekt od posebnog značaja

Fena

6.2.2019

Austrija bivšoj vlasnici Hitlerove rodne kuće u mjestu Braunau am In mora isplatiti mnogo veću odštetu nego što je prije odlučeno, presudio je sud u Ridu im Inkrisu, prenose u srijedu austrijski mediji.

Sud je na temelju vještačenja zaključio da je dvospratnica u centru mjesta s pripadajućim garažama i parkiralištem vrednija od 310.000 eura, koliko je država dosad isplatila vlasnici.

- Odšteta za nekretninu, posebno ako se uzme u obzir da se radi o rodnoj kući Adolfa Hitlera, vrijedna je 1,508 miliona eura - stoji u presudi, a kako prenosi dnevnik "Salzburger Nachrichten".

Advokat 68-godišnje bivše vlasnice je izjavio da je njegova klijentica osjetila "vidno olakšanje" zbog presude suda u Riemu im Innkresu. On je istodobno dodao kako pravna zavrzlama oko Hitlerove rodne kuće "još nije okončana".

Austrijski ustavni sud 2017. je odlučio da je oduzimanje ovog spornog objekta u skladu s ustavom jer se radi o "objektu od posebnog interesa".

Austrijska vlada je prije toga zaplijenila imovinu kako bi se spriječilo stvaranje "hodočašća neonacista".

Vlada je tada utvrdila kako je konfiskacijom "osigurano da posjed ne dospije u krive ruke".

Vlasnica je uložila žalbu pred Evropskim sudom za ljudska prava zbog nacionalizacije imovine, a o ovoj žalbi još nije odlučeno, prenijela je Hina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.