LONDON

Doveli Asima na parenje, a on nakon samo nekoliko sati zaklao njihovu ljubimicu

Umjesto ljubavi, njihov susret je rezultirao krvoločnim okršajem

Nadali se da će biti savršen partner prekrasnoj Melati. Ilustracija

Avaz.ba

9.2.2019

Asim, muški pripadnik ugrožene vrste sumatranskog tigra, doveden je u londonski zoološki vrt da se pari s njihovom dugogodišnjom stanarkom, tigricom Melati, ali umjesto ljubavi, njihov susret je rezultirao krvoločnim okršajem, nakon kojeg je Melati uginula.

Asim je putem Evropskog programa za ugrožene vrste doveden iz danskog safari parka prije deset dana. Prvo su ga držali odvojenog da se navikne na novo okruženje. Nakon toga su stavili tigra i tigricu zajedno, ali napetost je "brzo eskalirala", kako je saopćio ZOO, životinje su postajale sve "agresivnije" i Melati je preminula u borbi, prenosi BBC.

Asima su odmah prebacili u odvojeni kavez, ali uprkos trudu veterinara, za Melati nije bilo spasa. 

Osoblje je, kažu, "slomljena srca" usljed razvoja događaja, a sada su fokusirani na brigu o Asimu.

Najavljujući njegov dolazak, zoološki vrt opisao ga je kako "zgodnog, samouvjerenog mačka poznatog po sklonosti ženkama" te su se nadali da će biti "savršen partner prekrasnoj Melati". 

Londonski ZOO je imao mužjaka Dže Dže (Jae Jae), koji je bio otac sedam tigrića s Melati, ali su ga krajem januara prebacili u francuski ZOO "Le Parc des Félins", navodi BBC.

Sumatranski tigrovi prirodno žive u džunglama indonezijske Sumatre, a sada su na crvenoj listi kritično ugroženih životinja: sedamdesetih godina prošlog stoljeća bilo ih je oko hiljadu u divljini, dok ih danas ima tek 300.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.