NEVJEROVATNO

Sumnjali na rak: Starica umrla jer su joj izvadili oba bubrega

Tužila bolnicu zbog njihove greške

Linda Vuli nije dočekala transplantaciju

Avaz.ba

9.2.2019

Linda Vuli (Linda Woolley, 73) iz Kolorada je umrla u petak od prestanka rada srca nakon što su joj prije pet mjeseci, zbog pogrešne dijagnoze, ljekari izvadili oba bubrega. 

U trenutku smrti bila je na popisu za transplantaciju jer su joj prošle godine u bolnici "University of Colorado Hospital" dijagnosticirali "najvjerovatnije rak na bubrezima", nakon čega su joj oba i uklonili.

Naravno, bubrezi se ne mogu vratiti pa je Linda tri dana u sedmici prolazila kroz mukotrpnu dijalizu koja joj je, kako je rekla, život okrenula naopačke, prenosi ''Daily Mail''.

Nakon što je lani unajmila advokata i tužila bolnicu zbog njihove greške, rekla je da joj duguju bubreg.

Inače, bubrezi su neophodni za odvođenje štetnih tvari iz krvi i za proizvodnju urina.

Čovjek može preživjeti bez jednog, ali kad nema niti jedan, mora se "prikopčati na infuziju" kojom se zapravo čisti i filtrira krv, a što je inače funkcija tih organa.

Inače, transplantaciju teško izdrži i potpuno zdrava osoba, a svakog nakon nje čeka doživotno uzimanje lijekova. U prosjeku se na nju čeka između sedam i deset godina, a stariji ljudi rijetko kad i dođu na vrh liste.

- Život mi se potpuno promijenio, dijaliza je robovanje, bez obzira na to koliko ste se na nju naviknuli - rekla je Linda u intervjuu za FOX31 prošle godine nakon kobne operacije, poslije koje joj navodno nije odmah bilo dovoljno dobro da bi se uopće mogla staviti na listu za transplantaciju bubrega.

Kad je u novembru prošle godine odlučila podijeliti svoju priču, Linda je rekla da se nada da će dobiti bubreg i da će njena priča inspirirati ljekare da dvaput provjere dijagnozu prije nego što djeluju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.