RUSIJA Iskusni skijaši i planinari

Najveća misterija prošlog stoljeća: Strašna smrt devet planinara dobiva novi epilog

Nakon šest dana potrage pronađeni rastrgani šatori i dnevnici

Avaz.ba
10.02.2019 07:31

Ostaci studentskog kampa koji su pronašli istražioci

Foto: Avaz

Prije punih 60 godina skupina od devetero studenata krenula je na kampiovanje u ruskoj planini Ural. Dvije sedmice kasnije njihova su izmasakrirana tijela pronađena u planini, a nikad nije otkriveno što se s njima dogodilo.

Planina mrtvih

Svi članovi ekipe, u kojoj je bilo sedam mladića i dvije djevojke, bili su iskusni skijaši i planinari, a kamp su postavili u planini Kholat Syakhl, čije ime na jeziku lokalnih plemena znači Planina mrtvih.

U noći između prvog i drugog februara 1959. godine svi su oni u brzini izašli iz svojih šatora i pobjegli iz kampa. Niko ne zna zašto su napola obučeni i u velikoj žurbi pobjegli u snježnu noć na temperaturi od -30 stepeni.

Samo dvije osobe od njih devet su izašle sa čizmama na nogama, a ostali su pobjegli bosi. Nitko od njih nije živ dočekao jutro, piše Russia Beyond.

Nazvani su Djatlovljevom grupom, prema njihovom vođi, Igoru Djatlovu.

Strašne povrede 

Nakon što se sedam dana niko od njih nije javio svojim porodicama, organizirana je spasilačka misija. Za nestalim planinarima tragali su policija i vojska, a nakon šest dana potrage pronađeni su rastrgani šatori i dnevnici nestalih studenata.

Istražioci su otkrili da su šatori bili rastrgani iznutra, a studenti su za sobom ostavili sve svoje stvari. Mrtva tijela pet planinara pronađena su u šumi, a preostalih četvero tražili su puna dva mjeseca.

Na njihovim su tijelima pronađene stravične povrede. Nekima od njih su nedostajali jezici, usne, oči te dijelovi lica i lobanje.  

  • Avaz
    Avaz Foto: (Agencije)

Istraga je pokazala da je šest članova grupe umrlo od pothlađivanja, a troje je podleglo povredama. Nisu otkriveni nikakvi znakovi prirodne katastrofe, niti je bilo znakova da su se susreli s drugim ljudima.

Tragovi u snijegu su pokazali da su šatore napustili dobrovoljno.  

Teorije o tome što se dogodilo

Do današnjeg dana nije otkriveno što im se moglo dogoditi, ali pojavile su se brojne teorije. Jedna od njih tvrdi da su planinare napali domoroci iz plemena Mansi, ali forenzičari koji su radili na slučaju utvrdili su da takve povrede nije moglo nanijeti drugo ljudsko biće.

Neki su tvrdili da su za sve krivi tajni pokusi, budući da se javila druga grupa planinara koji su u blizini u februaru i martu iste godine navodno vidjeli vatrene kugle i svjetlosne mrlje koje su se kretale nebom.

Spominjala su se i nadnaravna bića poput Jetija ili zvučne frekvencije koje su u studentima izazivale napade panike tako jake da su polugoli pobjegli iz šatora.   

Nova istraga

CNN prenosi da je Rusija 60 godina kasnije odlučila ponovo pokrenuti istragu o ovom incidentu. Predstavnik regionalnog tužilaštva Andrej Kurjakov je na konferenciji za novinare rekao da se istražioci oslanjaju na pomoć prijatelja i porodice pokojnih, kao i na suvremenu tehnologiju.  

Usput je priložio više od 400 stranica materijala o istrazi. 

Brojni članci, knjige i dokumentarci pokušali su rasvijetliti što se dogodilo nesretnim studentima.  

Službeni rezultati istrage proglašeni su tajnim još 1959., a manji dio njih objavljen je devedesetih godina.  

NA VRH