MAĐA PRADEŠ

Indijci za 12 sati zasadili čak 67 miliona stabala

Iako je video star dvije godine, posljednjih dana je opet aktuelan na društvenim mrežama

Snimak ponovo aktuelan na društvenim mrežana. Printscreen: YouTube

Avaz.ba

14.2.2019

Indijska država Utar Pradeš ranije je držala rekord u pošumljavanju kada su njeni stanovnici u julu 2016. godine za 24 sata uspjeli da zasade 50 miliona stabala, čime su postavili svjetski rekord u pošumljavanju te se tako i upisali u Ginisovu knjigu rekorda.

Pošumljavanje je počelo od ranih sati, a uspjelo je okupiti oko 1,5 miliona Indijaca svih društvenih slojeva. Među prisutnima, koji su s osmijehom sadili razno vrste drveća iz rasadnika širom države, najviše je bilo studenata i domaćica. 

Događaju su se odazvali i brojni visoki zvaničnici iz Indije. Tako je uz obalu rijeke Narmada zasađeno čak 66.750.000 novih stabala.

- Značajno ćemo doprinijeti očuvanju prirode. Sadnjom novog drveća ljudi doprinose promjeni klime i spašavanju životne sredine. Svijet razgovara o globalnom zagrijavanju i klimatskim promjenama, ali država Mađa Pradeš je napravila korak u rješavanju tog problema - rekli su organizatori događaja.

U sklopu Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama Indija je obećala kako će do 2030. godine drvećem prekriti još 95 miliona hektara zemlje, pa će vlada Indije za ovakve aktivnosti izdvojiti 6,2 milijarde dolara u te svrhe.

Iako je video star dvije godine, posljednjih dana je opet aktuelan na društvenim mrežama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.