ŠOKANTNO

Koja je uloga El Čapove supruge: Lijepa Ema imala poseban zadatak u toku suđenja ozloglašenom narkobosu

Ponavljala je koliko voli svog supruga - skromnog i poniznog čovjeka

Koronel: El Čapo je skroman i ponizan čovjek. Agencije

Avaz.ba

15.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Dok su ga izvodili iz sudnice nakon pročitane presude da je kriv po svim tačkama optužnice zbog trgovine drogom, ubistava i otmica, 61-godišnji bivši kralj droge Hoakin Guzman (Joaquín Guzmán), poznatiji kao El Čapo, bacio je pogled prema supruzi Emi Koronel (Emma Coronel). 

Uz osmijeh je podigao palac pokazujući joj da ne brine. Njegova 32 godine mlađa supruga pratila ga je pokeraški mirnim licem, baš kao i svakog dana suđenja na kojem je iz drugog reda bez izraza na licu pratila šta njegovi saradnici govore o zločinima koje je počinio.

Svojim dolascima Ema Koronel pokazala je da ostaje uz muža, bez obzira na sve, piše Jutarnji.hr. Baš kao što je, uostalom, poručila na društvenim mrežama nedjeljama ranije - "da će ga zauvijek voljeti bez obzira na sve i da će zauvijek biti tu".

Njena uloga tokom suđenja bila je vrlo istaknuta. Naime, mnogi vjeruju kako je mlada Amerikanka, rođena na ranču u Kaliforniji, majka dvije bliznakinje i bivša misica, svojim istupima u javnosti i prisutnošću trebala poboljšati imidž El Čapa i možda smekšati porotu. Ipak, teško da je to moglo da joj pođe za rukom.

Njen suprug je optužen da je, snabdijevajući Ameriku svim vrstama droge, zaradio možda i 14 milijardi dolara, pritom su hiljade ljudi umrle zbog rata između bandi.


Također, pred sudom su iznijeta i bizarna svjedočenja o njegovom načinu života - od toga da je neprijatelje sahranjivao žive, silovao djevojčice koje je nazivao "svojim vitaminima", do "sobe za ubijanje" i špijuniranja žene i ljubavnica preko posebnog softvera. 

Ema Koronel se, bez obzira na sve, svojski trudila da pomogne El Čapovim advokatima i samom suprugu, uvjereni su upućeni. Naime, još je 2016. godine, kada je postalo jasno da će El Čapo biti izručen u SAD, dotad tajanstvena Ema, počela je iznenada da daje intervjue meksičkim medijima.

Između ostalog, kako bi isticala da se boji za suprugov život. Ponavljala je koliko voli svog supruga - skromnog i poniznog čovjeka, koliko on nju voli i koliko voli njihove kćerke bliznakinje. Mnogi su uvjereni kako je njen glavni cilj bio da spriječi eventualnu likvidaciju svog supruga u Meksiku.

Sveta tri kralja  

El Čapovi advokati plašili su se da bi neko od njegovih nekadašnjih saradnika mogao da ga ubije kako bi uklonio trag od sebe. Tako postoji teorija i da je njegova žena svojim istupima pokušala da spriječi takav ishod.

Dotad se o njihovoj vezi znalo malo i bile su to priče iz druge ruke. Riječ je o El Čapovoj četvrtoj supruzi. Vjenčali su se 2007., kada je ona imala samo 18 godina. Te godine je mlada zgodna tinejdžerka postala misica, prijavivši se za takmičenje ljepote na festivalu kafe i guave.


Svaka od takmičarki tradicionalno ima zadatak da priredi zabavu - ona je svoju organizovala na Sveta tri kralja. Tog dana je u grad, okružen naoružanom stražom, "ujahao" i El Čapo i javno objavio da će da je oženi. Tako je i bilo. Međutim, par se tada već poznavao. Godinu ranije sreli su se prvi put na "primanju" koje je održao njen otac, Ines Koronel Bareras (Inés Coronel Barreras), jedan od komandanata El Čapovog narkokartela Sinaloa. Ema je tada ima 17 godina.

Iako su posljednjih mjeseci, dok je trajalo suđenje u Njujorku, svijetu pokušali da prikažu svoj brak kao veliku ljubavnu priču, istina je, navodi Gardijan, da je brak s El Čapom bio dogovoren. Sklapanjem takvog saveza osiguran je utjecaj na njenog oca u kartelu, a s druge strane su osigurane i lukrativne rute u saveznoj državi Arizoni.

Prvih godina sve je funkcioniralo prema planu, ali do naglog zaokreta u njenom životu došlo je 2013., kada je njen otac uhvaćen zajedno sa njenim starijim bratom, također mafijašem u El Čapovom kartelu, Inesom Omarom. Neće proći dugo do pada njenog mlađeg brata Edgara, koji je također učestvovao u poslovanju kartela. Priveden je 2015. godine jer je pomogao El Čapu u spektakularnom bijegu kroz tunel koji je iskopan do njegovog zatvorskog tuša.

Sigurnost djece

Nakon što je uhvaćen u februaru 2016. godine, ovaj put neće se izvući. I njena svakodnevica se prevrnula naglavačke. Tada je prvi put istupila u javnosti, vjeruje se "odrađujući namijenjenu joj ulogu", a mnogi tvrde da zbog sigurnosti svoje djece to radi i danas. Osim što je lobirala u javnosti u njegovu korist, tvrdeći stalno da je El Čapo samo neshvaćen, te da ga treba gledati iz druge perspektive, za Emu Koronel se pričalo da je učestvovala u spektakularnom El Čapovom bijegu iz meksičkog zatvora. 

Ovaj put, nije mogla da mu bude od takve pomoći. Mnogi se pitaju što će biti s njom, hoće li, sada kad više nema zaštitu supruga, biti u opasnosti. "Ne", kažu stručnjaci, jer postoji nepisano pravilo o tome da se supruge i djeca ne diraju.  

- Budite uvjereni, neće živjeti u siromaštvu u nekom stančiću u Meksiku - rekao je jedan američki kriminolog za The Daily Beast.

Dok je El Čapo bio u bijegu, njegova supruga se ničim nije isticala. Živjela je u sijenci. Činilo se, barem naizgled, kao da njen život poprima normalne obrise. Upisala je studije novinarstva. Susreti sa zloglasnim 32 godine starijim suprugom bili su sporadični. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.