HOLIVUD

Ipak će biti prijenos dodjele svih Oskara

Manifestaciju prošle godine gledalo svega 26,5 miliona ljudi

S. N.

17.2.2019

Sve nagrade Američke filmske akademije bit će dodijeljene bez intervencija, na naš tradicionalan način. Radujemo se dodjeli Oskara u nedjelju, 24. februara - kratka je objava, koja je smirila duhove filmskih zvijezda i kuća.

Akademija je ovu objavu emitirala suočena oštrim kritikama zbog ranije odluke da četiri Oskara - za kratku akciju uživo, kinematografiju, uređivanje filma, te šminku i frizuru - budu uručena u vrijeme kada na TV ekranima budu išle reklame. To je objašnjeno nastojanjima da prijenos uživo traje kraće.

Uslijedile su žestoke reakcije. Pobunili su se i oni koji su dobitnici Oskara, poput Rodžera Dikinsa (Roger Deakins), koji je zlatnu statuu Američke filmske akademije dobio nakon 14 nominacija za ovo prestižno priznanje.

Oskar je, očito, u tranziciji.

Filmska akademija nastoji inovirati manifestaciju. Osim skraćenja prijenosa uživo, planirali su uvesti i nove kategorije filmske industrije koje bi bile nagrađene. Jedna od njih bila je i Oskar za najpopularniji film. I tu su naišli na burne reakcije, pa je odluka i o tome, barem zasad, ad acta.

Ovogodišnji Oskar prepun je nevolja.

Jedna od njih je da neće biti glavnog domaćina događaja. Glumac Kevin Hart morao je odustati od te pozicije, nakon burnih kritika njegovih homofobnih objava na Twitteru.

Američka filmska akademija ima razloga za rastuću brigu. Oskar je u nevoljama. Mora se inovirati i biti zanimljiviji.

Jer, prošlogodišnji prijenos uživo pratilo je svega 26,5 miliona ljudi, što je nezabilježeno u historiji manifestacije, koju je nekada pratilo više stotina miliona gledalaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.