POMPEJI

Arheolozi otkrili izvrsno očuvanu fresku sebeljubivog Narcisa

Mladić iz grčke mitologije bio je toliko očaran sobom da se zaljubio u svoj odraz u vodi

Pompeji. AFP

Agencije

19.2.2019

Italijanskim arheolozima Pompeji su i danas nepresušno vrelo novih otkrića. Prošle sedmice su javnosti predstavili nedavno otkrivenu i izvrsno očuvanu fresku sebeljubivog Narcisa. 

Freska Narcisa, mladića iz grčke mitologije koji je bio toliko očaran sobom da se zaljubio u odraz svoje slike u vodi, otkrivena je dok su arheolozi mjesecima radili na otkopavanju druge freske - o Ledi i labudu, spartanskoj kraljici i prerušenom Zeusu, koji je u nju zaljubljen.

Naučni direktor nalazišta u Pompejima Masimo Osana (Massimo Osanna) kazao je da je cijela kuća u kojoj su pronađeni Narcis, Leda i Zeus "namjerno luksuzno oslikana temama kojima dominiraju "joie de vivre", ljepota i taština". 

Osana je rekao da freske, vjerovatno, potječu iz posljednjih godina života u Pompejima i da se radi o "izvanredno očuvanim bojama".

Na freski je prikazan Narcis kako gleda svoj odraz u vodi, a pokraj njega stoji Eros, grčki bog ljubavi. Po njegovom imenu nazvan je poremećaj osobnosti koji karakterizira divljenje samome sebi - narcizam.

Pompeji su uništeni 79. godine u erupciji Vezuva.

Dio uništenog grada još se iskapa i u posljednje je vrijeme bilo nekoliko novih otkrića.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.