NEVJEROVATNO

Nakon što ga je okružila zelenkasto-plava svjetlost: Brod nestao pred očima promatrača

Mogao je od Norfolka do Filadelfije stići za samo nekoliko sati plovidbe

USS ''Eldridge''. Screenshot

Avaz.ba

24.2.2019

Posada na brodu USS ''Eldridge'' jedva je mogla prikriti uzbuđenje dok su čekali da se u brodogradilištu Filadelfija konačno u more porine novi razarač na kojem su trebali zaploviti. 

Trebalo je to biti čudo tehnike u koje su ugradili najsavremeniju opremu, uključujući generatore za koje se govorilo da mogu brod učiniti nevidljivim za neprijatelja.  

Nakon što su generatori ugrađeni, posada se pripremila za testiranje sistema. 

Usred bijela dana, na sunčan ljetni dan uključili su generatore. 

Brod je okružila zelenkasto-plava svjetlost i pred očima promatrača brod je sasvim nestao. 

Svjedoci iz brodogradilišta Norfolk u Virdžiniji rekli su da se brod ''Eldridge'' pojavio u njihovim vodama, a zatim je naglo nestao, piše ''All That's Interesting''.

Članovi posade na brodu prijavili su da su osjećali mučninu, ludilo i opekotine. 

Drugi su izjavili da su u potpunosti ugrađeni u metalnu konstrukciju broda, nakon što su pali kroz podove ili zidove u vrijeme kada je nestao. 

Neki tvrde da su nestali da bi se opet materijalizirali.


Zvuči odlično, ali jedini problem s ovom pričom je što se to nikad nije dogodilo. 

Priča o ovom eksperimentu živi već desetljećima iako je sve samo pretpostavka. Poznato je tek nekoliko činjenica: 

1. Čovjek po imenu Moris K. Džesup (Morris K. Jessup) bio je astronom koji se specijalizirao za proučavanje pogona NLO-a. 

Jednog dana primio je pismo izvjesnog Karlosa Alendea (Carlos Allende) ili Karla Alena (Carl Allen), koji je tvrdio da je bio svjedok tajnog eksperimenta.

Alende je tvrdio da se brod poznat kao USS ''Eldridge'' teleportirao kroz vrijeme u drugu dimenziju i da se njegova posada susrela s vanzemaljcima. 

Džesup je počeo istraživati ove tvrdnje, a kad nije mogao naći nikakve dokaze, proglasio je Alendea budalom. 

2. Džesup je objavio knjigu pod naslovom "The Case for the UFO", u kojoj je opisao način na koji bi NLO-i mogli letjeti.

Nekoliko godina kasnije u pomorski istraživački centar stigao je primjerak Džesupove knjige prepun bilješki napisanih na tri različita rukopisa, a jedan od pisaca bio je očigledno stranac.  

USS ''Eldridge''. Screenshot

Neuobičajena upotreba velikih i malih slova, te interpunkcija govori da jedan nije sigurno bio s engleskog govornog područja. 

Džesup je pak bio siguran da je to Alendeovo "maslo". 

Jer pisci bilješki raspravljali su o Džesupovim tvrdnjama i u nekoliko su se navrata pozivali na Filadelfija eksperiment. 

3. Pomorski istraživački centar objavio je ovu knjigu u samo 100 primjeraka i nazvao ih ''Varo izdanje". 

ONR je objavio 100 primjeraka ove knjige, nazvavši Varo izdanje i sve napomene označio kao Varo, prema izdavaču - Varo Manufacturing. 

Neovisno o Varo napomenama, svi izvještaji Filadelfija eksperimenta nisu bili dokazani i smatrani su prevarom, ili odbačeni, jer tvrdnje jednostavno nisu odgovarale zakonima fizike.


USS ''Eldridge''. Screenshot

Vladine organizacije koje su navodno bile uključene u eksperiment tvrde da se to nikada nije dogodilo i zaista nijedan dokument nije pronađen. 

Tajanstveni anotirani rukopis Džesupove knjige čini se da je jedini pisani spomen postojanja eksperimenta u Filadelfiji. 

Tokom godina ''Philadelphia Experiment'' je postao glavna tema među teoretičarima zavjere i svako je imao svoju verziju događaja - od tvrdnji da je američka vlada stupila u kontakt s vanzemaljcima do teorija o paranormalnim pojavama. 

Činjenica da je Karlos Alende bio jedini svjedok bila je dovoljna da se priča odbaci. Međutim, 1988. Alendeu se pridružio još jedan svjedok. 

Čovjek po imenu Al Blejk (Bielek) je 1988., četiri godine nakon što se Holivud dočepao priče o eksperimentima, tvrdio da je bio na brodu kad je nestao i da mu je nakon toga ispran mozak da bi zaboravio na cijeli događaj. 

Film mu je pomogao da vrati sjećanje...


Primjerak Džesupove knjige prepun bilješki. Screenshot

Danas je ipak većina ljudi sklona vjerovanju u teoriju koju je izložio Edvar Dudžeon (Edward Dudgeon), čovjek koji je radio kao električar za mornaricu i koji je uljeto 1943. bio usidren u blizini ''Eldridgea''. 

Dudžeon je tvrdio da su, zapravo, generatori postavljeni na ''Eldridgeu'' i da je njihov cilj bio napraviti brod nevidljivim, ali ne ljudskom oku nego radarima. 

Generatori su jednostavno omogućili brodovima da povežu svoj magnetski trag tako da ih protivnička torpeda ne mogu pogoditi. 

Sjaj, rekao je, vjerovatno je bio posljedica električne oluje. 

Pojava broda u Norfolku u Virdžiniji u roku samo šest sati objašnjena je kopnenim kanalima koje su koristile mornarice i nisu bili dostupni civilnim brodovima kojima je za tu udaljenost trebalo i po dva dana. 

Iako je Dudžeon dao izvrsno objašnjenje za eksperiment u Filadelfiji, još postoje oni koji radije vjeruju u čuda.

Što se tiče samog broda USS ''Eldridge'', on je prebačen u Grčku i preuređen u brod Leona koji se koristio u vježbama tokom Hladnog rata, a 90-ih je završio u rezalištu i prodan kao staro željezo.

Nije baš dostojno broda koji je putovao kroz vrijeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.