NJEMAČKA

Ljubimac Pipi Duge Čarape uginuo u 51. godini

Vlasti su odlučile 2003. godine da Daglas mora biti uspavan zbog nepostojanja dokumentacije o legalnom uvozu iz Brazila

Daglasa će pamtiti svi iz zoološkog vrta koji su se brinuli o njemu. Printscreen: YouTube

Avaz.ba

27.2.2019

Ara Daglas (Douglas), mužjak crveno-plave are, igrao je ulogu ženke Rozalinde (Rosalinde), pripadnice bande pirata koji su zarobili oca Pipi Duge Čarape (Pippi Longstocking), Efraima, u južnim morima 1970. godine.

Doktor zoološkog vrta Karlsrue u Njemačkoj, Matijas Rajšmit (Matthias Reinschmidt), rekao je da je papagaj uginuo u dubokoj starosti, ležeći na njegovoj ruci, piše "Petface".

Poslije decenija filmske i TV slave, Daglas je prebačen u zatvoreni prostor u Folk parku u Malmeu, ali u Švedskoj nije mogao naći mir.

Još 2003. godine vlasti su odlučile da Daglas mora biti uspavan zbog nepostojanja dokumentacije o legalnom uvozu iz Brazila. To je izazvalo "burne proteste", a zoološki vrt Karlsrue je na Facebook stranici pozvao na potpisivanje peticije da mu se poštedi život. Potpisalo ju je 50.000 ljudi, uključujući i glumicu Inger Nilson (Nilsson), koja je glumila Pipi. Imao je sreće pošto je bivši vlasnik uspio dokazati da je Daglas bio legalan imigrant.

Međutim, Švedski odbor za poljoprivredu je kasnije presudio da je kavez za ptice u Malmeu premali, pa se činilo da je Daglasov život ponovo u opasnosti. No ovog puta su desetine zooloških vrtova ponudile Daglasu novi dom. U Karlsrue se preselio u maju 2016. godine, gdje su ga dočekali gradonačelnik i dečiji hor. Daglas je ubrzo postao jedan od glavnih atrakcija zoološkog vrta.

Daglasa će pamtiti svi iz zoološkog vrta koji su se brinuli o njemu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.