REAKCIJE

YouTube povlači sadržaje na kojima se pojavljivala suicidalna igrica "Momo"

Neki videozapisi imaju ekrane upozorenja koji se pojavljuju prije reprodukcije videa te korisnike upozoravaju na "neprikladan ili uvredljiv" sadržaj

Igrica "Momo" pojavljivala se i prilikom reproduciranja i crtića "Pepa Prase". Printscreen: YouTube

Avaz.ba

1.3.2019

Suicidalna igrica "Momo" se prvi put pojavila na internetu sredinom prošle godine kada je Argentinca (12) pozivala da počini samoubistvo.

Proteklih dana djeca i roditelji širom Amerike i Evrope su podigli uzbunu, jer se strašni fiktivni lik ponovo počeo pojavljivati na internetu. 

Igrica "Momo" pojavljivala se i prilikom reproduciranja crtića "Pepa Prase" na YouTubeu te u još pojedinim reklamama na ovom servisu.

YouTube je potvrdio za američki "The Verge" da bilo kakav sadržaj koji sadrži Momo predstavlja kršenje YouTube smjernica za oglašavanje, te je odlučio povući i oglase na pojedinim videozapisima. 

Neki videozapisi imaju ekrane upozorenja koji se pojavljuju prije reprodukcije videa te korisnike upozoravaju na "neprikladan ili uvredljiv" sadržaj.

Podsjetimo, u Velikoj Britaniji se prije nekoliko dana pojavila mnogo strašnija verzija ove igrice, gdje Momo traži od djece da upale plin ili da pronađu i uzmu tablete.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.