ISTRAŽIVANJE

Google krenuo u izjednačavanje plaća pa shvatio da muškarce plaća manje

Analizirane plaće 91 posto zaposlenika

U 2018. hiljadu zaposlenika Google kompanije protestiralo. Arhiv

Avaz.ba

6.3.2019

Zbog problema jednakosti plaća za žene i muškarce, poznata kompanija Google je nedavno provela interno istraživanje. Došli su do rezultata koje vjerovatno niko nije očekivao - muškarci su bili plaćeni manje od žena za sličan rad.

"Google" inače provodi ovakvu analizu svake godine otkad su 2017. tri bivše zaposlenice podigle tužbu protiv ovog internetskog diva zbog navodne sistemske diskriminacije koja se manifestira nižim plaćama za žene nego za muškarce s istim kvalifikacijama. Pitanje diskriminacije žena sada istražuje i američko ministarstvo rada, piše "New York Times".  

Prošle godine je hiljadu zaposlenika ove kompanije protestiralo zbog načina na koji kompanija rješava optužbe zaposlenica za seksualno uznemiravanje. "New York Times" je otkrio kako je bivši šef Androida Andi Rubin (Andy) dobio otpremninu višu od 88 miliona eura nakon što je kompanija utvrdila da su optužbe za seksualno napastovanje protiv njega vjerodostojne.

Najnovije istraživanje je otkrilo kako su neki softverski inžinjeri u kompaniji Google manje plaćeni od svojih kolegica koje rade sličan posao. Firma je u saopćenju na svom blogu, pod naslovom "Kako bismo osigurali da plaćamo pošteno i jednako", otkrila kako je u posljednjoj studiji analizirala plaće 91 posto zaposlenika, što je najveći postotak dosad, i u skladu s rezultatima o nejednakosti povećala plaće za 10.677 zaposlenika, u iznosu od ukupno 8,56 miliona eura. 

Riječ je o statističkoj analizi kojom se "traže neobjašnjene razlike u ukupnoj kompenzaciji (plaća, bonus i dionice) za različite demografske grupe".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.