ZANIMLJIVO

Oralni seks joj izazvao tešku alergijsku reakciju

Tek nakon sedam dana se oporavila

Ilustracija

Avaz.ba

13.3.2019

Anonimna 31-godišnja Španjolka je zbog gutanja partnerovog sjemena nakon oralnog seksa završila u bolnici, a razlog tome je alergijska reakcija na penicilin koji je partner prije odnosa u organizam unio putem antibiotika, a na koji je ona alergična.

Tako je pala u anafilaktički šok, zbog čega je povraćala i počela se gušiti pa je hitno hospitalizirana u općoj bolnici "Universitari d'Alacant". Dobila je dozu adrenalina i steroida da bi mogla ponovo normalno disati. Španjolku su testirali te je pitali je li ranije prije seksa unijela penicilin u organizam, za što je ona tvrdila da nije. 

Kasnije se pokazalo da je lijek za liječenje upale uha, koji je njen partner popio četiri sata prije seksa, na amoksicilin-klavulanskoj kiselini, jednom obliku penicilina.

"British Medical Journal Case Reports" objavili su ovaj slučaj za koji tvrde da je prvi takav koji su zabilježili. Također, ljudima alergičnim na penicilin preporučili su korištenje kondoma prilikom seksa s partnerom koji se liječi tabletama i drugim lijekovima tog tipa koji bi mogli sadržavati neki oblik penicilina te imati opasne posljedice po njihovo zdravlje. 

- Prema našim saznanjima, ovo je prvi prijavljen slučaj sumnje na amoksicilin-induciranu anafilaksiju kod žene nakon spolnog kontakta s muškarcem koji je uzimao lijek. Pretpostavljamo da se lijek oralno prenio putem njegovog sjemena - objasnila je Susana Almenara, glavna autorica izvještaja. Susana je istaknula kako su zabilježeni ovakvi slučajevi koji su se događali nakon ljubljena s partnerom, ali ovo je prvi put da im je neko došao s alergijskom reakcijom nakon oralnog seksa.

Kako piše The Sun, dotična se od alergijskog napada i njegovih posljedica potpuno oporavila tek nakon sedam dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.