APSURDI Sve više odgađanja i otkazivanja letova

Kinez oštro kažnjen zbog bacanja novčića u motor aviona

S. N.
15.03.2019 13:53

Kinez je kažnjen s nešto više od 11.000 KM jer je ugrozio sigurnost putnika.

Putnik pod prezimenom Li, dok se peo u avion kojim je trebao poletjeti, u motor je bacio dvije kovanice, kao znak sretnog putovanja.

Tim činom on je ugrozio sigurnost leta, zbog čega je odlazak aviona s aerodroma u centralnom dijelu Kine otkazan. Let je bio planiran u kasnim noćnim satima i putnici su morali provesti noć u čekaonici aerodroma dok ne stigne drugi avion.

Kompanija "Shenzen Airlines" imala je velike štete, a Kinez je označen kao kriv jer je otkriveno na nadzornim kamerama da je bacao novčiće u motor.

Ova pojava sve je češća u Kini. Procjenjuje se da 70 posto njenog stanovništva nikada nije putovalo avionom. Kako bi bili "sigurni" da će sve biti uredu, oni posežu za starim kineskim običajima. Kovanice bacaju za sreću.

Pošto im standard omogućava da lete avionom, Kinezi sada sve češće prizivaju sreću pri tom činu, što dovodi do apsurdnih situacija i velikih troškova avioprijevoznika.

Tako je prošle godine na istoku Kine zbog toga uhapšen bračni par. Oni su, dok su ih policajci gledali, bacali novčiće u motor aviona. Nastavili su uprkos upozorenja policajaca, te su uhapšeni. Sud im je odredio višednevni pritvor, te su platili skoro 15.000 KM kazne jer je avion s 260 putnika satima morao čekati da se letjelica provjeri, očisti od novčića, te da tek onda sigurno polete.

Oglasi

NA VRH