CRVENA PLANETA

ESA snimila plavu, razgranatu strukturu na Marsu

Tragovi "prašnjavih đavola" vidljivi su u unutrašnjem dijelu kratera Green

Snimak površine Marsa. Agencije

Avaz.ba

21.3.2019

Letjelica "ExoMars Trace Gas Orbiter" Evropske svemirske agencije (ESA), koja je lansirana 2016. godine, upravo je na Zemlju poslala najnovije spektakularne slike površine Marsa

Naime, Orbiter može snimati Crvenu planetu u 3D-u te nam iz orbite planete šalje uistinu upečatljive fotografije, piše ''Science Alert''.

Među posljednjim slikama pojavio se i ovaj snimak površine nama udaljene planete na kojoj se vidi plava, razgranata struktura koja podsjeća na neko dlakavo stvorenje sa stotinu pipaka.


Snimak površine Marsa. Agencije

No, zapravo se radi o tehnici snimanja, odnosno o obojenom prikazu staza stotina ili čak hiljada malih marsovskih pijavica, takozvanih prašnjavih đavola (eng. dust devil), koji su u određenom periodu harali područjem "Terra Sabaea".

Ovaj snimak, koji je napravljen 8. februara 2019. godine, zapravo je kompozitni prikaz u kojem je naglašena plava boja. U stvarnosti, tragovi pijavica imaju tamnocrvenu boju, piše ESA.

Na drugoj, stereoskopskoj fotografiji vidimo još tragova pijavica u plavoj boji, ali sada su nam potrebne crveno-plave stereo 3D naočale kako bismo mogli u cijelosti uživati u ovom prizoru. 

Tragovi "prašnjavih đavola" vidljivi su u unutrašnjem dijelu kratera Green, koji se nalazi na području "Noachis Terra".


Snimak površine Marsa. Agencije

Stereoskopija je slika koja prikazuje neki prostor u tri dimenzije, odnosno stvara iluziju dubine.

Pijavice, odnosno vrtlozi zraka, uobičajena su pojava na Marsu. Mogu biti i do 50 puta šire i deset puta veće od takvih vrtloga zraka koji se formiraju na Zemlji.  

Ponekad pijavice prođu preko rovera poslanih na Mars i očiste im solarne panele, omogućavajući tako bolju opskrbu električnom energijom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.