NOVO ISTRAŽIVANJE

Evo zašto marihuana omogućava ženama bolje orgazme

Može usporiti percepciju vremena i produžiti ugodan osjećaj

Ilustracija

Avaz.ba

21.3.2019

Novo istraživanje u kojem je učestvovalo nekoliko stotina žena koje puše i ne puše marihuanu pokazalo je da upotreba marihuane prije seksa udvostručuje šanse za doživljavanje više zadovoljavajućeg orgazma.  

Zašto marihuana poboljšava seksualno iskustvo još je misterija, no, u proteklim godinama su naučnici izdvojili nekoliko mogućih objašnjenja.

- Vjeruje se da dovodi do poboljšanja seksualne funkcije tako što smanjuje stres i napetost - naveli su istraživači u članku objavljenom u magazinu "Sexual Medicine". 

Navedeno je u članku da marihuana može usporiti percepciju vremena i produžiti ugodan osjećaj.

- Također, može smanjiti seksualnu inhibiciju i povećati samopouzdanje te volju za eksperimentiranjem. Marihuana je poznata i po tome što povećava osjećaj za dodir, ali i čula mirisa, vida, ukusa i sluha - istaknuto je u članku.  

Istraživanje je obavio tim s Univerzitetske medicinske škole u Sent Luisu te su analizirani odgovori 373 žene. Oko 47 posto žena je navelo da puši marihuanu, a 34 posto od te grupe marihuanu konzumira prije seksa.  

Da bi analizirali kako marihuana utječe na seksualno zadovoljstvo, naučnici su obavili israživanje koje se odnosi na brojne teme, uključujući seksualni nagon, lubrikaciju i prisustvo bola povezanog sa seksom. Ustanovljene su značajne razlike u seksualnom iskustvu između žena koje puše i koje ne puše marihuanu. 

- Većina žena je prijavila povećanje seksualnog nagona, poboljšanje orgazma, smanjenje bola, ali ne i promjene lubrikacije - dodali su istraživači. 

Šanse za zadovoljavajući orgazam su dvostruko veće za žene koje puše marihuanu. 

- Žene koje su konzumirale marihuanu prije seksa i one koje su je koristile češće imaju više nego dvostruko veće šanse za zadovoljavajući orgazam u odnosu na one koje ne puše marihuanu ili to čine povremeno. Naime, istraživanje se slaže s ranijim istraživanjima o efektima marihuane na seksualno ponašanje kod žena - zaključili su istraživači.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.