ATRAKCIJA Pruža predivan panoramski pogled

Njujork dobio svoju Ajfelovu kulu: "Posuda" je visoka 45 metara i ima 2.500 stepenica

Ima 16 spratova, a prostire se na 114 hektara zemljišta

Telegraf.rs
24.03.2019 18:02

Skulptura visoka 45 metara, koja je zbog oblika nalik vazi ili ćupu nazvana "Posuda" (Vessel), konačno je otvorena za javnost u Njujorku. Nalazi se na velikom trgu na zapadnoj strani Menhetna u centru stambeno poslovnog kompleksa Hadson Jards, a njena izgradnja koštala je nevjerovatnih 200 miliona dolara (175,76 miliona eura). Mnogi su je već nazvali "američkim odgovorom na Ajfelovu kulu".

Ovu neobičnu skulpturu projektirao je britanski dizajner Tomas Hedervik (Thomas Heatherwick), a ljudi sada mogu da se penju po instalaciji, na kojoj ima 154 povezanih stepeništa, 2.500 stepenika i 80 odmorišta. Stepenice su izgrađene od čelika i bakra, a sa nje se pruža predivan panoramski pogled na najmlađu atrakciju Njujorka. 

Skulptura je visoka 45 metara, ima 16 spratova, a prostire se na 114 hektara zemljišta, što je više od 56.000 kvadratnih metara koji čine stambene kule, kancelarije, restorani, bašte i šoping centri. 

- Posuda će biti Njujorku ono što je Ajfelova kula Parizu - izjavio je Džef Blau (Jeff Blau), izvršni direktor povezanih kompanija, koji je razvio Hadson Jards.

Hadson Jards je novo, 25 milijardi dolara (oko 22 milijarde eura) vrijedno naselje u Njujorku, sa poslovnim zgradama, luksuznim stambenim kulama, sedmospratnim trgovačkim centrom i centrom za izvođenje umjetnosti. Službeno je otvoren za javnost u petak, ali neće biti završen do 2025. godine 

Ulaz u "Posudu" je besplatan, ali kartu morate da rezervirate onlajn. Otvorena je od 10 do 21 sat.

Prema riječima onih koji su je posjetili među prvima, stajanja unutar Posude je potpuno drugačije iskustvo od onoga koje stičete kada je gledate spolja.

Na dnu vas čeka nekoliko stepeništa, odakle možete da započnete razgledanje ove nesvakidašnje instalacije. Unutra postoji i lift, za one koji su umore nakon pješačenja. 

Njen dizajner Tomas Hedervik rekao je da je inspiraciju jednim dijelom dobio iz indijskih stepeništa, gdje vas stepenice vode do vode.

- Posuda je jedan od najsloženijih komada čelika ikada napravljenih - istakao je njen dizaner. 

Iako spolja možda i ne izgleda toliko spektakularno, Biznis insajder prenosi da je unutra potpuno drugačija slika.

Skulptura je napravljena u Italiji, a u SAD je dovezena u šest pošiljki.

Oglasi

Komentari

NA VRH