ISTRAŽIVANJA

Paladij u centru pažnje investitora, postao skuplji od zlata

Koristi se u automobilskoj industriji za proizvodnju katalizatora koji se koriste za smanjivanje emisije štetnih plinova

Agencije

Avaz.ba

25.3.2019

Paladij je nedavno bio u centru pažnje investitora jer su podaci ukazali na strukturalni deficit ovog metala izazvan rastućom potražnjom u industriji automobila

Ovi neočekivani i rijetki uvjeti potakli su rast cijene paladija iznad nivoa od 1.500 dolara za finu uncu, čime je paladij postao skuplji od zlata. Od sredine avgusta 2018. godine cijena paladija je porasla više od 80 posto. Cijena paladija je samo u 2019. godini skočila za oko 25 posto.  

Paladij se u automobilskoj industriji koristi za proizvodnju katalizatora koji se koriste za smanjivanje emisije štetnih plinova. Sve strožije regulacije radi zaštite okoliša potiču veću potrebu za ovom robom. Potražnja za paladijem je dostigla nove maksimume paralelno sa rastom proizvodnje katalizatora za benzin nakon „dieselgate“, nakon čega je pala potražnja za vozilima na dizel. 

Prema mnogim analitičarima, strukturalni deficit paladija je u 2019. godini ušao u desetu godinu, pri čemu je jedan od faktora rastućeg deficita štrajk radnika u južnoafričkim rudnicima. S druge strane, i dalje se očekuje da će potražnja za paladijem u Kini ostati na visokim razinama.  

"Fortrade Ltd" je autoriziran i reguliran u Velikoj Britaniji od FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970. 

CFD-i su kompleksni instrumenti i nose visok nivo rizika od brzog gubljenja novca zbog upotrebe poluge.

Trebali biste razmotriti razumijete li funkcioniranje CFD-a i možete li priuštiti visoki rizik od gubitka novca. Možete izgubiti sva sredstva, no ne više nego što imate na računu za trgovanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.