ALERGIJE Djevojčica bila alergična na orašaste plodove

Majka objavila slike kćerke: Evo kako izgleda anafilaktički šok

Avaz.ba
25.03.2019 12:03

Majka je podjelila fotografije kako bi ostali mogli da vide reakcije

Foto: Facebook

Julia, majka trogodišnje Maren Berghaus, na Facebooku je objavila fotografije svoje kćerke dok prolazi kroz anafilaktički šok, da pokaže koliko strašne alergije na hranu mogu biti.

Odvela je kćerku doktoru za alergije koji je malenu testirao na orašaste plodove, a nekoliko minuta nakon što je pojela komadić indijskog oraščića, djevojčica je pala u anafilaktički šok.

Kad je doktor dao Maren desetinu jednog indijskog oraščića, izgledalo je kao da prolazi kroz laganu reakciju na njih, jer se počela češati po ušima no, samo nekoliko minuta kasnije Maren se počela žaliti na bol u trbuhu i nedostatak zraka, a onda se onesvijestila.

Na fotografiji joj osoblje daje masku s kisikom, dok joj je za ruku zakačen aparat za pritisak. Djevojčica se brzo oporavila, a majka je rekla kako želi upozoriti ostale roditelje kako izgleda anafilaktički šok, tako da na vrijeme mogu reagirati ako se to dogodi njihovom djetetu.

  • Trogodišnja djevojčica
    Trogodišnja djevojčica Foto: (Facebook)

- Pošle sedmice smo napravili testiranje preko kože koje je pokazalo da je Maren alergična na sve orašaste plodove, ali kasnije je jela orah i nije imala alergiju. Zato smo trebali napraviti još jedan oralni test, da provjerimo je li rezultat bio lažan - rekla je Marenina mama Julia i objasnila da je htjela uključiti Maren u 'program oralne imunoterapije', u kojem je imunološki sistem 'istreniran' da ne prepoznaje alergene ako se pojedu u manjoj količini. A kako je napomenula, riječ je o skupom i dugotrajnom programu prije kojeg roditelj treba biti siguran da je dijete alergično na određenu namirnicu.

Zato se, kaže, nije previše uzrujala ni kad se djevojčica počela žaliti na bol u trbuhu, jer je očekivala alergijsku reakciju, nakon čega joj je doktor dao injekciju da joj smiri simptome. No, za 10-ak minuta je djevojčici počeo izbijati jak osip po cijelom tijelu. Iako se za to vrijeme igrala, kad joj je sestra provjerila stanje, pritisak joj je bio nizak, a puls joj je divljao i brzo je pala u anafilaktički šok.

Simptomi se obično pojave u roku od nekoliko minuta, a često uključuju osip, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu i naticanje jezika i/ili grla. Da se ponište ti simptomi u mišić se daje injekcija adrenalina, zbog kojeg se pritisak ponovno diže i opuštaju se mišići dišnog sistema.

Nakon te injekcije trogodišnjakinja je došla k sebi, a onda su joj dali i injekciju steroida da spriječe napad astme. Kako je napisala majka, curica se potpuno oporavila za dva sata. Na svom je Facebook profilu naglasila kako taj šok 'ne izgleda kao na TV-u' i da objavljuje fotografije i priču da drugi roditelji nauče kako mogu prepoznati simptome.

- Očekivala sam dahtanje, gušenje, zvuk šištanja iz pluća, i da će se hvatati za prsa i vrat, a nije uopće sve tako dramatično, zapravo je sve bilo prilično tiho i manje više je prošlo u igri - napisala je majka u postu na Facebooku, na koji je reagiralo čak 37 hiljada ljudi, a podijeljen je 87 hiljada puta. Dodala je i da poručuje roditeljima da bi trebali uvijek imati injekcije koje se daju u ovim slučajevima. 

Komentari

NA VRH