NEVJEROVATAN SLUČAJ

Doktori ga proglasili mrtvim, a on oživio dok su ga vozili u mrtvačnicu

Liječnici su se bojali da bi zbog 21 minute bez kisika, mogao imati oštećenja mozga

Joao Araujo. Dreamstime

Avaz.ba

25.3.2019

Poštar koji je 'oživio' 21 minutu nakon što su ga doktori proglasili mrtvim proglašen je čudom. Na putu prema mrtvačnici, nakon 6 sati oživljavanja, muškarcu je spontano počela raditi cirkulacija i danas živi bez posljedica , prenosi Daily Mail.

Joao Araujo (48) je 18. aprila 2009. bio u autu i u trenutku kada se pripremao krenuti, dobio je napad. Njegova supruga mu je pokušala pomoći, tako što mu je jezik izvukla da se ne bi ugušio.  U isto vrijeme, vrisnula je "upomoć" što je čuo komšija koji je odmah nazvao hitnu pomoć. Tim hitne pomoći rekao joj da je suprug imao srčani udar, te su ga odvezli u kraljevsku bolnicu Gloučestir.

Nakon šest sati injekcija i neuspjelih pokušaja oživljavanja, doktori su odlučili da više ništa ne mogu učiniti. Arauja su proglasili mrtvim u 16 sati u subotu, 18. aprila 2009. godine.

Doktori su o smrti obavijestili njegovu suprugu, koja je potom tužnu vijest javila i njegovim roditeljima u Portugalu. 

Liječnici nemaju tačno objašnjenje za ono što se poslije toga dogodilo. Sestre su ga vozile iz intenzivne njege u mrtvačnicu kad su primijetile da mu se pomiče ruka. Vratile su ga na odjel te se pokazalo da je Joao živ.

U njegovom kartonu stoji da mu se dogodio "spontani povratak cirkulacije", a Joao je na srčanom odjelu u bolnici Gloučestir dobio nadimak "Čudotvorac".

Liječnici su se bojali da Joao, zbog 21 minute bez kisika, može imati oštećenja mozga.

Slijedeća tri dana je proveo u komi. Kad se probudio doktori su ga premjestili u zasebnu sobu, ali on je ostao zbunjen i dezorijentiran, neprestano je pritiskao gumb za hitne slučajeve.

Dvije sedmice kasnije njegovo se stanje čudesno poboljšalo i poslan je u bolnice u Bristolu i Oksfordu, kako bi se utvrdilo šta je uzrokovalo epizodu.

Tri sedmice nakon srčanog udara Joao se vratio na posao i nastavio živjeti zdravim načinom života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.