ZANIMLJIVOSTI

Pacijenti s tumorom na mozgu otkrili koje su simptome u početku ignorirali

Neki su priznali da nisu htjeli ići ljekaru jer su smatrali da će ispasti smiješni

Pacijenti nisu obraćali pažnju na simptome. Instragram

Index.hr

26.3.2019

Pacijenti oboljeli od tumora na mozgu su u novoj studiji otkrili neke manje poznate simptome svoje bolesti koje na početku nisu shvatali kao opasne.

Istraživanje je provela doktorica Suzan Skot (Suzanne Scott) s Kings Koledža u Londonu, a u njemu je sudjelovalo 39 pacijenata koji su opisali kakve su simptome imali i kako su na njih reagirali.

Mnogi su priznali da nisu obraćali pažnju na simptome poput slabije koncentracije, glavobolje, manjka interesa za uobičajene aktivnosti vezane za posao, porodične odnose ili hobije, a primijetili su i neke fizičke simptome.  

Fizičke poteškoće

- Dok sam pila čaj, primijetila sam da mi se ruke tresu, ali nikad nisam pomislila da bi to moglo imati neko značenje - ispričala je tako žena u dobi između 61 i 70 godina.

Prao sam suđe i shvatio da se vrlo polako naginjem na jednu stranu. Nije mi palo na pamet da zbog toga odem ljekaru - ispričao je muškarac istih godina.  

Umor

Neki su priznali da nisu htjeli ići ljekaru jer su smatrali da će ispasti smiješni te su neke simptome jednostavno pripisali svojim godinama.  

- Počela sam imati potrebu za tim da odrijemam popodne, ali zaključila sam da je to zato što sam ušla u pedesete - rekla je žena stara između 51 i 60 godina.

Promjene u govoru i ponašanju 

Drugi su svoje simptome smatrali tek blagim poteškoćama, naročito ako su se pojavljivali nakratko.

Shvatila sam da pomalo nerazumljivo pričam, ali to bi potrajalo manje od minutu, a zatim nestalo - ispričala je žena u dobi između 41 i 50 godina. 

Neki su, također, naveli da su umor jednostavno pripisivali napornom poslu te da nisu htjeli "trošiti vrijeme ljekara" ili su se bojali da će ih smatrati hipohondrima.

Nećeš doći ljekaru i reći mu da si nervozan i da stalno trljaš ruku - ispričala je žena između 41 i 50 godina.  

- Nije mi palo na pamet da odem ljekaru i požalim mu se da sam u posljednje vrijeme jako nespretna - rekla je njena vršnjakinja.

Najčešći simptomi

Tumori na mozgu se razlikuju ovisno o tome koliko brzo rastu, te na kojem se dijelu mozga nalaze, a ovisno o tome mogu varirati i simptomi, stoji na službenoj stranici NHS-a (britanske Nacionalne zdravstvene službe). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.