ZANIMLJIVO

NASA nudi posao iz snova: Ležite dva mjeseca u krevetu, plaća je 16.500 eura

Posao iz snova. NASA

Avaz.ba

27.3.2019

NASA je upravo objavila da nudi najbolji posao na svijetu, a od "radnika" se samo traži da leži nekoliko mjeseci u krevetu. Za to će još dobiti 16.500 eura.  

Svemirska agencija, koja radi u partnerstvu s njemačkim aerospejs centrom (DLR), traži zdrave regrute ženskog spola, u dobi od 24 do 55 godina, za svoju studiju o vještačkom gravitacionom krevetu, koja istražuje efekt bestežinskog stanja na ljudski organizam. 

Ukupno, studija traje 89 dana - pet dana upoznavanja, 60 dana odmora u krevetu, a zatim 14 dana odmora i rehabilitacije astronauta, koji će vas vratiti i spremiti za normalan život. 

Učesnici će biti smješteni u jednoj prostoriji, gdje će sobna temperatura biti uvijek ista, a tokom 60 dana ležanja, sve će raditi u horizontalnom položaju: jedenje, tuširanje, odlazak u toalet...  

Naravno, NASA je mislila i na to šta ako "radnicima" bude dosadno, pa im je dozvolila zabavne aktivnosti, kao što su gledanje televizije i čitanje, a kažu da je ovo odlično vrijeme za učestvovanje u online obukama ili sticanju novih vještina. 

Oni koji učestvuju u istraživanju će, također, potrošiti 30 minuta dnevno u "ljudskoj centrifugi", koja "generira vještačku gravitaciju i distribuira tjelesne tečnosti nazad u tijelo", prema stranici studije.  

Naravno, tu je i vrhunski tim naučnika, fizioterapeutskih i medicinskih stručnjaka koji su učenicima na raspolaganju. 

Stručnjaci su brinuli i o tome da se ne ugojite tokom ležanja, pa će tim nutricionista pažljivo isplanirati sve obroke i utvrdit će broj kalorija koji je potreban svakoj osobi kako bi bila zdrava.  

- Obroci neće uvijek biti ekstra zdravi, bit će i palačinki i slatkiša, ali će oni biti spremljeni bez aditiva i vještačkih zaslađivača - piše na stranici.  

Studija počinje u septembru u njemačkom aerospejs centru u Kelnu.


Dozvoljene zabavne aktivnosti. NASA

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.