LUKSUZ NA NIVOU

Šta se sve nalazi na meniju sjevernokorejskog vođe dok njegov narod nema šta da jede

Tokom samita kuhar je pripremio “društvenu večeru” za Trampa, Kima , a na meniju su se našli grilovana pečenica sa kimčijem od kruške, čokoladni lava kolač i sušeni punč od persimona

Kim Jong-un. The Atlantic

Avaz.ba

27.3.2019

Dok ostatak njegove zemlje nema šta da jede, sjevernokorejski lider Kim Jong-un uživa u luksuznoj hrani, a tokom njegovih putovanja u inozemstvo prati ga i posebno osoblje koje iz predostrožnosti isprobava poslastice prije njega.

Pol Smart (Paul) iz Australije, glavni kuhar hotela "Sofitel Legend Metropol" u Hanoju, gdje je Kim bio na samitu sa američkim kolegom Donaldom Trampom (Trump), ispričao je da su oba lidera povela sa sobom u Vijetnam svoje kuhinjsko osoblje.

Kim i Tramp otputovali su u Hanoj 27. februara, na svoj drugi samit koji je neočekivano prekinut sljedećeg dana uslijed kolapsa pregovora o denuklearizaciji. Smart je rekao da je sjevernokorejsko osoblje bilo “misteriozno, ali veoma profesionalno”.

- Ponijeli su sami svoje namirnice za pripremu obroka, uključujući japansku govedinu “vagi”, tradicionalno korejsko jelo “kimči”, guščju paštetu, ženšen i punč od voća persimon – ispričao je Smart.

U paketu su se nalazile i druge delikatese, poput jastoga i kavijara.

- On voli da jede i isprobava razne kuhinje – rekao je Smart o Kimu.

Tokom samita Smart je pripremio “društvenu večeru” za Trampa, Kima i druge zvančnike, a na meniju su se našli grilovana pečenica sa kimčijem od kruške, čokoladni lava kolač i sušeni punč od persimona. Smart je priznao da je razmišljao da pred zvaničnike iznese vijetnamske ukuse ali je ipak, “nakon pažljivog razmatranja”, izabrao zapadno orijentisanu kuhinju.

- Trudio sam se da ukus održim neutralnim i da napravim ukusnu, jednostavnu hranu koja će zadovoljiti oba nepca – istakao je Smart.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.