ENGLESKA

Uzeo zatvorskog bibliotekara kao taoca, a za njegov život tražio helikopter, seksi lutku i šoljicu čaja

Najpoznatiji i najnasilniji britanski zatvorenik Čarli Bronson zatvoren je 1972. godine u 22. godini i ne želi izaći iz zatvora

Čarli Bronson: Za njega je zatvor hotel

Ad. A.

3.4.2019

Najpoznatiji i najnasilniji britanski zatvorenik Čarli Bronson zatvoren je 1972. godine u 22. godini i ne želi izaći iz zatvora

U nekoliko rijetkih intervjua kazao je da je za neke zatvor obična rupa, a za njega hotel sa pet zvjezdica i mjesto gdje je 'našao sebe'. Produženja zatvorske kazne “osigurava” konstantnim napadima na zatvorske stražare i druge osuđenike.

Organizirao je neke od najvećih zatvorskih pobuna u historiji Engleske zbog čega je više od 20 godina proveo u samicama.

Najpoznatija pobuna koju je organizirao bila je u zatvoru u Brodmuru, gdje je napravio štetu od 750.000 funti, te u Vudsfildu, kada je uzeo bibliotekara kao taoca, a u zamjenu za njegov život tražio je helikopter, seksi lutku i šoljicu čaja.

Njegovo pravo ime je Majkl Piterson, a pod imenom Čarli Bronson nastupao je u ilegalnim borbama koje su organizirane sedamdesetih u podzemlju engleske. Taj alter-ego koristi i danas kao svoje zvanično ime. O njemu je snimljen i holivudski film, a Čarlijev lik tumačio je popularni glumac Tom Hardi.

U zatvoru je završio zbog pljačke lokalne pošte, iz koje je odnio 26,18 funti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.