ZANIMLJIVO

Kako je tijelo Čarlija Čaplina ukradeno iz groba

S porodicom se preselio u Švicarsku 1952. pošto su ga optužili da je simpatizer komunista

Čarli Čaplin. Arhiv

CDM

6.4.2019

Jedna od najnevjerovatnijih priča je ona o dvojici muškaraca koji su ukrali tijelo Čarlija Čaplina (Charles Chaplin) iz grobnice u švicarskom selu Korzie-sur-Veve, koje se nalazi iznad Ženevskog jezera. 

Glumac Čarli Čaplin je preminuo na Božić 1977. u 88. godini. Dva mjeseca nakon tog tužnog dana, njegovo tijelo je ukradeno na švicarskom groblju i počela je intenzivna policijska istraga i potraga za muškarcima koji su ga ukrali.

Pošto je Čaplinova udovica Una (Oona) primila zahtjev za otkup tijela od 600.000 dolara, policija je počela prisluškivati njen telefon, a paralelno s tim su nadgledali oko 200 telefonskih govornica u toj regiji. Una je odbila platiti kriminalcima. Kako je rekla – njen suprug bi mislio da je njihov zahtjev smiješan. Ipak, lopovi nisu odustali. Kasnije su prijetili da će joj oteti dvoje najmlađe djece.

Una Čaplin je bila Čarlijeva četvrta supruga i kćerka je pisca Judžina Onila (Eugene O'Neill). Ona i Čaplin su se vjenčali 1943., kada je ona imala 18, a on 54 godine i imali su osmero djece. Porodica se preselila u Švicarsku 1952. pošto su Čarlija optužili da je simpatizer komunista. Naime, saznao je da će mu zbog toga, pošto se vrati iz Londona s premijere filma “Svjetlosti pozornice”, onemogućiti da ponovo uđe u Ameriku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.