TAKMIČENJA

Ne žele biti anonimni, žele biti piloti: Smajlović i Stojanović predstavljaju BiH u Austriji

A. Ču.

9.4.2019

Bosna i Hercegovina je dobila najbolje pilote papirnatih aviona, a Asmir Smajlović i Srđan Stojanović predstavljat će našu zemlju u velikom svjetskom finalu "Red Bull Paper Wings" studentskog prvenstva, koje će u maju biti održano u austrijskom Hangaru-7 u Salzburgu, mjestu poznatom i po tome što čuva eksponate nekih od najspektakularnijih letjelica na svijetu.

Njihove papirnate letjelice ostvarile su najbolje rezultate u nacionalnom finalu održanom u tuzlanskom Mejdanu. Papirnati avion Asmira Smajlovića bio je najbolji u kategoriji “najveća udaljenost”. Letio je 41 metar, dok se u zraku najduže zadržala letjelica Srđana Stojanovića, čak 11,37 sekundi.

Asmir je iz Banovića i student je master programa na Fakultetu zdravstvenih studija. S prijateljem se, kaže, aktivno pripremao za državno finale. Žali zbog toga što se prijatelj nije uspio plasirati na Svjetsko prvenstvo, a obećao je da će predstaviti Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu i nada se prvom mjestu u svojoj kategoriji.

Srđan Stojanović dolazi iz Banje Luke. Studira na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Kaže da se za državno finale spremao manje od pet sati te da je u tom procesu napravio svega dvadesetak papirnatih aviona.

Inače, u toku je i glasanje za najbolji kratki Instagram video sniman u kategoriji “akrobatska vještina” koja je u proteklom periodu realizirana online. Glasati je moguće do 11. aprila u ponoć, nakon čega će žiri odlučiti ko će se pridružiti pobjedničkom dvojcu u svjetskom finalu.

Tada će, također, biti poznati i najbolje rangirani u zabavnoj online igrici bacanja papirnatih aviona koju su studenti imali priliku igrati u proteklom periodu, a što će ih uz bh. finaliste svrstati u konkurenciju za specijalnu nagradu - neponovljivo "Red Bull Air Race" vikend iskustvo.

Podsjećamo, BiH je na velikom svjetskom finalu u austrijskom Salzburgu već imala predstavnike, i to četiri puta. Najveći uspjeh 2012. ostvario je Almir Kišija s drugim mjestom u kategoriji “najduža razdaljina”, dok je peto mjesto u disciplini “najduže vrijeme” ostvario Vladimir Stanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.