TRADICIJA

Što je za nas kafa, za Indonežane je jamu

Umjetnost liječanja ovim pićem doprinijela je kreiranju više od 150.000 spa centara

Tradicionalno piće u Indoneziji. L. Đuderija

Piše: L. Đuderija

10.4.2019

Vjerovatno nikad niste čuli za indonezijsko piće jamu, osim ako vas fascinira Indonezija pa ste istraživali o njoj, ili ako ste jedan od sretnika pa ste uspjeli posjetiti ovu fascinantnu državu. Kako god, nastavite čitati dalje, iznenadit ćete se podacima.  

Indonezijski tradicionalni biljni lijek jamu postoji već hiljadama godina kreiran je u industrijski proizvod zahvaljujući kojem je danas 30 miliona ljudi zaposleno.

Interesantan je podatak kako je napravljen jamu – sastoji se od dijelova biljaka poput korijena, kore, sjemenke, plodova, meda, matične mliječi, mlijeka i jaja. 

Kao što vi u Bosni i Hercegovini pijete kafu i uživate, tako mi u Indoneziji pijemo jamu, to je tradicija. Mi pravimo i razne kombinacije, baš kao i vi s kafom, tako i mi jamu miješamo s mlijekom ili najčešće s medom - izjavio je direktor kompanije “Njonja Meneer” i potpredsjednik industrijske privredne komore i industrije Indonezije Čarls Saerang (Charles). 

Tradicionalna umjetnost liječanja jamuom doprinijela je kreiranju više od 150.000 spa centara u Indoneziji koji pružaju različite vrste tretmana baziranih na ovoj biljci. 

Zanimljiv je podatak kako je Indonezija rodno mjesto mnogih kozmetičkih proizvoda i njihovih tajnih sastojaka. Brojni tretmani za kosu i kožu koji se danas koriste u svijetu potječu iz Indonezije. 

U konačnici, sve je jedinstveno. Ne možemo znati je li nešto kvalitetno i dobro dok to ne probamo. Ako vas put navede u Indoneziju ili u komunikaciju s Indonežanima, obavezno tražite jamu da probate. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.