HOROR

Strašni masakr koji je decenijama čuvan u tajnosti: Ubili su 21 medicinsku sestru, a jedina preživjela morala je šutjeti do kraja života

Wikipedia

Avaz.ba

24.4.2019

Japanski vojnici ubili su 1942. godine grupu australskih medicinskih sestara u incidentu koji je poznat kao Bangka masakr, a historičari su došli do zaključka da su one prije toga silovane, ali je australska vlada to zataškala.

Historičarka Lajnet Silver bavila se ovim incidentom u kome su 22 medicinske sestre natjerane u more da bi potom bile upucane mitraljezom, a samo jedna je uspjela preživjeti.

Ona tvrdi da su sve one prije toga bile silovane, ali da o tome niko nije htio govoriti.

Australska vojna lica htjela su zaštititi porodice od žiga silovanja, jer je to bila sudbina gora od smrti... Sestra Vivijan Bulvinkel je preživjela masakr jer se pravila mrtva, ali je nakon povratka u Australiju bila "ušutkana"- kaže Silver pozivajući se na svjedočenje preživjele sestre iz 2000. godine. 

Ona kaže da je nesretna žena "slijedila uputstva", a da je bilo krivice i australske vlade jer su stariji oficiri znali za ova silovanja, ali su veoma kasnili sa evakuacijama.

- Nova istraga zavisit će od toga hoće li je pokrenuti vlada i mogu li porodice ih tužiti kako bi se takvi zločini procesuirali - kaže ona.

Također, Tes Lavrens i Barbara Ejndžel su se bavile poređenjem tkanine i rupa od metaka na uniformi sestre Bulvinkel, a došle su do zaključka da je bila pocijepana od struka nadolje, a potom prišivena.

To jasno indicira da je bilo nasilja i vjerovatno silovanja, a Lavrens je prije dvije godine ispričala i da joj je preživjela Bulvinkel rekla kako je većina sestara "oskrnavljena" prije ubistva.

Lavrens kaže da su joj i neki japanski vojnici, koji su se liječili nedaleko odatle, ispričali kako su čuli krike, a da im je rečeno da su se njihovi saborci "zadovoljavali u blizini, a da će uskoro dići red za novi vod".

Silver je otkrila i stranicu iz svog dnevnika i to da je glavni dio onoga što se medicinskim sestrama desilo cenzurirano jer su stranice istrgnute.

Piter Stanlej, profesor na Nju Saut Velsu, kaže da su izjave Silver povezane sa seksualnim zločinima japanske vojske u Hong Kongu, Filipinima i Singapuru.

Silver je opisala da su prije masakra australske sestre imale bezbrižan život, ali nakon napada Japanaca 8. decembra 1941. njihovi životi su promijenjeni jer su odjednom bile zatrpane žrtvama.

Silver smatra da je važno reći necenzuriranu istinu koju bi Vivijan Bulvinkel htjela kazati 1945. i 1946.

- Ove medicinske sestre zaslužuju da se njihova priča ispriča, to je pravda za njih - kaže Silver.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.