ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Zemlja limuna u srcu Mediterana

Nevjerovatno poseban obalni teren privlači filmaše strmim liticama za snimanje posebno napetih uzbudljivih kadrova

Piše: Fuad MUSTAFIĆ

28.4.2019

Amalfi

Amalfijska obala jedna je od najpoznatijih turističkih destinacija. Spada u najpopularniji i najljepši dio obalne Italije. Duž četrdesetak kilometara izuzetno strme obale, na svakih nekoliko kilometara u završetku nekadašnjih riječnih klanaca nižu se slikovita mjesta sa pastelnim kućama u mediteranskom stilu, smještene jedna iznad drugih i po stotinjak metara iznad nivoa mora.

Zbog svojih prirodnih ljepota i bisera arhitekture, od kojih neki sežu i do srednjeg vijeka, Amalfijska obala proglašena je 1997. godine UNESCO-vom svjetskom kulturnom baštinom. Cijela obala naziva se i zemljom limuna.

Stražarski tornjevi

Živopisni grad Amalfi nalazi se južno od užurbanog Napulja i još poznatijeg vulkana Vezuva. U blizini su otok Kapri i Salerno. Na Amalfijskoj obali nalazi se 13 naselja, a radi se o selima koja su uglavnom okrenuta turizmu i ribolovu. Nevjerovatno poseban obalni teren privlači filmaše strmim liticama za snimanje posebno napetih uzbudljivih kadrova, cijeli kraj ocrtavaju brojni terasasti vinogradi, raskošni voćnjaci limuna, zeleni pašnjaci...


Ukras u arhitekturi čini mozaik očaravajuće lijepih vila te rimske ruševine koje cijeli dio čine još spektakularnijim. Glavne atrakcije Amalfijske obale su uglavnom uspavani gradići sa prelijepim katedralama, crkvama, samostanima koji žive i dan-danas. Posebno su privlačni srednjovjekovni dvorci te kule stražarnice, kojih je u ovom kraju nekoliko.

Salerno je najveći grad ove obale, koji je, ujedno, dao ime cjelokupnom obalnom pojasu. Smješten na liticama brda Latari, Salerno karakteriziraju  stražarski tornjevi koji su bili dio obrambenih napora protiv napada gusara.

Najpoznatiji objekt grada je “Duomo di Amalfi”, katedrala koja se nadvila nad grad, a osim svojom ljepotom i stilom, pažnju plijeni i posebnom historijskom i religijskom ostavštinom.


Posebno mjesto na obali je i maleno ribarsko seoce Erči, čiju plažu čuva stara kula, koja je izgrađena kao sistem odbrane u davanju signala rane uzbune protiv gusarskih napada. Ova kula svakako spada u rijetko zanimljive objekte koji su dokaz da je ovaj kraj uvijek bio privlačan zbog bogatstva i ljepote.

Kafa i pizza

Smješten na padini jednog od brojnih klanaca, gradić Atrani završava velikom plažom, iznad koje se nalaze zdanja predivne mediteranske arhitekture. S obzirom na to da, za razliku od nekih drugih mjesta obale, ne predstavlja obaveznu metu brojnih turista, maleni Atrani je možda idealno mjesto za početak obilaska obale. Na nevelikom trgu potpuno okruženom kućama i obaveznom crkvom na najvišem dijelu, skoro praznom i nedovoljno otkrivenom od turista, mogu se vidjeti posjetioci koji sjede, piju kafu ili jedu, naravno pizzu.

Ravelo je slikovito mjesto koje ponosno ističe naziv najromantičnijeg mjesta u južnoj Italiji. Smješten je na strmim terasastim padinama 400 metara iznad mora. Čini ga splet mirnih uličica i obrađenih vrtova. Mjesto je oduvijek bilo privlačno umjetnicima iz svih krajeva svijeta pa je tako u ovom mjestu slavni kompozitor Ričard Vagner (Richard Wagner) komponirao dijelove opere “Parsifal”.

Ravelo zbog svog visokog položaja nema direktan pristup nijednoj plaži, ali svejedno nosi titulu zbog kojeg ga svi zaljubljeni parovi ili oni zaljubljeni u stvaranje umjetnosti posjećuju zbog savršenog i neponovljivog pogleda na more i obližnje litice.

Ljubitelji pješčanih plaža doći će na svoje u mjestu Maiori, koje se može pohvaliti kilometarskom pješčanom plažom, najduljom na Amalfijskoj obali, na kojoj su smješteni hoteli i izvrsni restorani u kojima se nude brojni specijaliteti s izuzetno finom tjesteninom. Zbog svoje konfiguracije, ova obala posebno je popularna među porodicama s djecom.

Ručno izrađena tjestenina

Seoce Minori također je ponosno na svoju malu plažu. Ipak, ono što najviše dovodi posjetioce u ovo selo je nadaleko poznata domaća, ručno izrađena tjestenina. Idiličnoj vizuri ovog malenog mjesta doprinose terasasti voćnjaci, obilje stabala limuna i predivni vinogradi.

Smrtonosna cesta

Cesta od Sorenta do Salerna spada u uzbudljivije vožnje zbog strmih litica i oštrih zavoja koji je karakteriziraju, ali za nagradu pruža nevjerovatne vidike na meditativnu okolinu uz more. Cijeli Salerno s vrha brda nadgleda dvorac Areči, spektakularna građevina koja daje uvid u genijalnost graditelja, a datira iz osmog stoljeća.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.