KORISNI SAVJETI

Tek oprani veš ima neugodan miris: Evo u čemu je problem i kako ga riješiti

Ilustracija

Avaz.ba

7.5.2019

Događa li vam se da vas umjesto mirisa svježe oprane odjeće iz veš-mašine zapahne neugodan miris?

Ako ste slučajno zaspali ili zaboravili veš izvaditi iz mašine i staviti na sušenje, moguće je da će vas ujutro dočekati ustajali miris, no moguće je da se to dogodi i ako veš izvadite odmah nakon pranja.

Evo koji su mogući razlozi i kako ih riješiti.

Ne pretjerujte s deterdžentom

Prilikom pranja veša trebali biste se voditi onim "manje je više" jer prevelika količina deterdženta za pranje rublja ili omekšivača može izazvati sasvim suprotan efekt od željenog pa bi vam veše od toga moglo poprimiti neugodan miris.

Ako vam se često događa da promašite dozu, nabavite deterdžent uz koji ćete dobiti dozer, a potrebna količina je obično navedena na pakiranju. Isto tako, možete se odlučiti za deterdžent u kapsulama. Za doziranje omekšivača možete koristiti čep.

Očistite mašinu za pranje rublja

Također je moguće da vam unutrašnjost mašine nije čista pa se prljavština, gljivice i bakterije prenesu na tek oprani veš. Vlage i gljivica se možete riješiti tako da u prazan bubanj mašine dodate malo jabučnog octa ili sode bikarbone te uključite pranje bez veša.

Pobrinite se da vam je čista ladica u koju stavljate deterdžent i omekšivač jer je moguće da su se ovdje sakupili ostaci. Najbolje bi bilo da je izvadite, potopite u vruću vodi, očistite nakupine i nakon toga dobro osušite. Također, očistite gumu na vratima mašine za veš. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.