ZANIMLJIVOST

Hvaldimir u Norveškoj: Špijun ili terapijski kit

Priznavanje gubitka kita vjerovatno bi privuklo neželjenu pažnju i medija i zvaničnika

AP

I.K./Avaz.ba

11.5.2019

Nakon što je kit iz Rusije pronađen kod obale Norveške, Norvežani i dalje nisu sigurni je li riječ o kitu špijunu ili o belugi. Morten Vikebi ga je vidio prije 10 godina u centru za ronjenje na sjeveru Rusije.

Riječ je o terapijskom kitu imena Semjon. On je živio u vodenom ograđenom prostoru u ruskoj oblasti Murmansk, a ponekad je zabavljao i grupe djece sa poteškoćama u razvoju. 

- Možda to nije bio isti kit, ali se ponašao na isti način. Kit je optužen za špijunažu. Moj cilj je da ga branim - rekao je Vikebi, inače bivši norveški konzul u gradu Murmansku.

Hvaldimir 

Beluga pronađena kod norveškog otoka Ingoja postala je slavna. Mještani su mu dali ime Hvaldimir, nastalo od norveške riječi "hval" (kit) i ruskog imena Vladimir.

On se trenutno nalazi u lučkom gradu Hamerfest, gdje je jednoj ženi vratio telefon koji joj je ispao u vodu.

Uprkos njegovoj pristojnosti, mnogi ga i dalje gledaju sa dozom predostrožnsoti zbog kaiša s kojim je nađen, a na kojem je pisalo "Oprema Sankt Peterburg". Upravo zbog toga mnogi smatraju da je pobjegao iz programa vojne obuke na sjeveru Rusije.

Uostalom, kako piše britanski Guardian, ko bi drugi stavio pojas na kita. 

Dmitrij Glazov, ruski naučnik i zamjenik šefa programa beluga kita kaže da su u blizini Murmanska postojale tri organizacije, ne nužno vojne, neke civilne, koje obučavaju morske sisare, uključujući belugu.

- Oni su obučavani za različite stvari: pronalaženje objekata ili pronalaženje ronilaca koji imaju neke probleme, poput kvarova u opremi - kaže Glazov. 

SAD i Sovjetski savez

Sovjetski Savez i Sjedinjene Države su tokom Hladnog rata pokušali trenirati delfine, ali navodno su i beluge navodno privukle njihovo interesovanje. 

Bilo je izvještaja o planovima za korištenje beluga za odbranu voda kod Sočija tokom Olimpijskih igara 2014., istakao je Glazov, iako nije jasno da li su bili uspješni. Kako je kazao, samo prisustvo kaiša na kitu neće potvrditi da Hvaldimir ima bilo kakve veze sa ruskom vojskom.

- Ove vrste kopči se prodaju širom Rusije - rekao je on.


Špijun ili terapijski kit

Ipak, stručnjaci tvrde kako su male šanse je ovaj kit onaj kojeg je Vikebi vidio prije 11 godina u Murmansku, jer posljednjih dvije i po godine u tom centru za ronjenje nisu držani kitovi. Potvrdio je to Mihail Safonov, šef ronilačkog centra "Arktički krug".

Kitovi su pripadali posebnoj organizaciji koja se zove Belomorski ekološki centar, rekao je Safonov, dodajući da vjeruje da je posljednji kit prodat okeanariju u Sankt Peterburgu 2016.  On je istakao i kako nikada nije vidio te beluge da nose pojaseve niti da su imale zadatke zbog kojih bi ih puštali u more. 

Ako je suditi prema izgledu, Hvaldimir je bio uhvaćen na Dalekom istoku, rekao je Glazov, odakle se kitovi prodaju u okeanarije, gdje se obučavaju za javne nastupe i istraživačke institute širom Rusije.

Međutim, ta industrija je ove godine bila potresena nacionalnim skandalom oko tzv. zatvora za kitove na dalekom istoku Rusije, gdje je 11 orka i 87 beluga bilo zatvoreno u užasnim uvjetima prije nego što je prodato.

Pojedine novine su ga nazvale "koncentracionim logorom" za kitove. Ruski predsjednik Vladimir Putin je lično intervenirao u toj situaciji.

- Loš je trenutak da se izgubi kit - izjavio je jedan ruski istraživač. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.