INTERVJU

Evo šta mladima poručuje Bosanski bukvalista: Ostajte ovdje, treba neko cement istovarati

Kada nestane komedije, nestat će i civilizacije

Jasmin Alibegović

18.5.2019

Nedžis Halilović jedan je od najpoznatijih tviteraša u BiH. Na društvenoj mreži Twitter, pod pseudonimom Bosanski bukvalista, piše duhovite osvrte na svakodnevna društveno-politička zbivanja. On nam je govorio o tome kako se odlučio za pisanje na društvenim mrežama, ali i o bh. svakodnevici. 

- Tome možete zahvaliti mom ljekaru. Svojevremeno mi je propisao terapiju da budem što češće aktivan i ja napravim profil na Facebooku, kasnije i na Twitteru - kaže Halilović.

Hiljade pratilaca redovno posjećuju njegov profil, no malo ko zna zbog čega baš naziv Bosanski bukvalista.

- Jednom me neka ženska u komentarima nazvala bosanskom bukvom koja lista, pa mi se svidjelo - otkriva Bosanski bukvalista.

Energiju i inspiraciju za humor, kako kaže, crpi iz razgovora sa samim sobom.

- Pa recimo da živim s tim. Često pričam s pametnim ljudima, tj. sam sa sobom i, iskreno, u takvim razgovorima se može mnogo toga pametno čuti - ističe Halilović.

Mišljenja je kako danas svako može pisati, ali ne i biti duhovit, a sebe ne smatra nekim bh. brendom.

- Ima dosta njih na društvenim mrežama koji pišu fenomenalno, a nemaju veliki broj pratilaca. Mislim, potrebno je nešto da klikne u vama da se povežete s pročitanim. I kada klikne, onda imate osjećaj kao da vi to pišete. Fenomenalan osjećaj. Ne smatram se baš nekim brendom ili tako nečim, šta ja znam. Radim ono što i ostali rade na društvenim mrežama, tj. pišem. Nekome se svidi to pisanje, nekome ne i to je to - skroman je Bosanski bukvalista.

Najinspirativniji političar

U životu je imao i neprijatnih situacija zbog svojih tvitova i statusa.

- Pa komšija me jednom kroz selo ganjao s vilama, dok sam poslovođu već nekoliko puta blokirao da me ne čita i da sutra na poslu ''ne uzjaše'' na mene. Ali šta se može, cijena slave - otkriva Halilović.

O bh. političkoj sceni slično misli kao i bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović.

- Sjećate li se kad je jednom Zoran Milanović politiku u BiH nazvao "Big shit"? Pa, eto, nije puno omašio - smatra Halilović.

Svijest davno izlapjela

Riječi imaju veliku moć da mogu promijeniti svijest ovdašnjih ljudi.  

- Smatram da riječi mogu promijeniti svijest i, na kraju krajeva, i služe za to. Što se tiče ovdašnjih ljudi, njihova svijest je davno izlapjela i kao da se drži na životu tek onako da ne iščezne. Jednom sam pisao o onom slučaju kada su ubijena dvojica policajaca u Sarajevu. Iako je riječ o automafiji, naveo sam da takve slučajeve rađa upravo ono što danas sami zidamo i u čemu možda i sami učestvujemo. Korupcija, mito, poskupljenja itd., ali tekst je začuđujuće negativno dočekan od većine čitalaca, što me iznenadilo. Jer, ako čovjek ne vidi ništa loše u tome da svakodnevno prelazi ulicu mimo pješačkog prijelaza ili da svom poznaniku preko veze sredi neki posao, mada zna da postoji mnogo boljih kandidata za posao od njegovog jarana, kako će onda imati svijest za nešto veće, krupnije - pita se Halilović.  

Strah od novih sukoba

Smatra da se ovdje problemi vuku još iz bivše nam države, ali i da živimo u strahu od novih sukoba.

- Ovdje se problemi vuku još iz bivše nam države i danas živimo u strahu od novog sukoba. Recimo da pripadate narodu koji je u prošlom ratu najviše stradao, a da danas nemate nikakvu vojsku koja bi vas zaštitila u slučaju novog rata, a istovremeno vam se susjedi i komšije naoružavaju najmodernijim oružjem. Biste li se plašili? Ja bih - mišljenja je Halilović. 

Potom je otkrio i koji mu je događaj u 2018. godini posebno bio zanimljiv.

- Izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH - otkriva Halilović.

Bez komedije nema civilizacije

Halilović ističe da je smijeh vrlo ozbiljna stvar i da mu ponekad zasmeta kada ga nazivaju komičarem.

- Vidite, ponekad mi smeta kada me smatraju nekim komičarem jer ja to nisam. Kao, hajde, kaži neki fol, hajde ispričaj vic, hajde ovo, hajde ono... Većina ljudi ne shvata razliku između satire i komedije. Ali ipak, na drugu stranu, smijeh je jako ozbiljna stvar. Kada nestane komedije, nestat će i civilizacije - smatra bh. tviteraš.

Bosanski bukvalista otkrio je i šta ga to najviše iritira, ali i odmara, osim već spomenutog humora.

- Najviše me iritira burek sa sirom, eurokremom i morskim plodovima, dok me, s druge strane, osim humora, najviše odmaraju porodica, muzika, dokumentarci i sport - otkriva Halilović.

Plaši se da BiH ima svijetlu budućnost, ali ipak građanima naše domovine poručuje da ostaju ovdje.

- Volio bih da kažem da je svijetla budućnost, ali plašim se da se ne zeznem. Prema tome, samo neka je zdravlja. I da ne puca. Ostajte ovdje, treba neko cement da istovara - poručuje Halilović.

Rat ga naučio mnogo

Halilović je, inače, rođen u Tuzli 1979. godine. Rat u BiH je dočekao kao učenik šestog razreda osnovne škole, a danas je sretno oženjen i ima dvoje djece.

- Rođen sam za vrijeme "strašne" Socijalističke federativne republike Jugoslavije, malo manje od godinu prije nego što će Tito odapeti i ostaviti mene, nježnog labuda, u rukama jugonacionalističke krvožedne zvijeri.

U ratu sam naučio mnogo bitnih stvari. Npr. kako napraviti med od maslačka, kahvu od ječma i hljeb od proje. Poslije rata sam krenuo stranputicom. Digao kredit, pa ga poslije nekoliko godina prepolovio. Nedugo zatim, uzeo sam još jedan, pa opet, pa opet... To kao droga, čovječe!

Danas sam oženjen... pardon... danas sam sretno oženjen, imam dvoje prelijepe djece i tri kredita. Visok sam 196 cm, težim oko 110 kg i volim zalazak sunca i duge šetnje do Njemačke - u svom stilu na kraju otkriva poznati bh. tviteraš.

Neki od najduhovitijih tvitova Bosanskog bukvaliste:

- Pao Instagram. Možete izvaditi čarape iz grudnjaka.

- Uskoro će mi 40 godina, a još nisam naučio ni karate, ni kung fu, ni džiju džicu. Od ubilačkih vještina imam samo kredit.

- Imam nedostatak vitamina €.

- Severina prestaje da se bavi pjevanjem! Zar ona pjeva?

- Podigli smo spomenik Osmanlijama jer su oni najduže izdržali s nama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.