SVIJET

Najbogatiji čovjek na svijetu iznenadio sve, odbio potpisati zavjet kojim bi dokazao svoju humanost

Fondacija porodice Bezos dala je milione dolara Istraživačkom centru za borbu protiv raka u Sijetlu, dok on sam nikad

Džef Bezos. Arhiv

L.Đ/Avaz.ba

30.5.2019

Džef Bezos (Jeff) najbogatija je osoba na svijetu, čija se imovina procjenjuje na 114 milijardi dolara, ali nije baš poznat po svojim donacijama ili filantropskim činovima poput Bila Gejtsa (Bill Gates) ili Marka Zakerberga (Zuckerberg).

Šef “Amazona” je ujedno i jedini od petorice najbogatijih u Americi koji nije potpisao zavjet davanja, čiji potpisnici daju pola svoje imovine u humanitarne svrhe, a nakon što je nedavno donirao dvije milijarde u septembru, kritizirali su ga što ne daje više.

Nije poznato zašto je Bezos izbjegao da potpiše zavjet davanja. Ovu inicijativu pokrenuli su Bil Gejts i Voren Bafet (Warren Buffett) prije skoro deset godina. Bezosova humanitarna strana je uglavnom nepoznata. 

Fondacija porodice Bezos dala je milione dolara Istraživačkom centru za borbu protiv raka u Sijetlu, međutim, taj fond u potpunosti vode Bezosovi roditelji, dok on sam nikada nije dao svoj prilog, ukazuje "Business Insider".

Također, Bezos se nije ni pojavljivao na godišnjoj listi američkih 50 najvećih donatora, sve do 2018., kad je na velika vrata pokrenuo fond vrijedan dvije milijarde dolara za edukaciju beskućnika. 

Ipak, ova donacija predstavlja svega 1,3 posto njegovog bogatstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.