ZAPAŽANJA Tako odlučuje hoće li neko dobiti posao

Direktor otkrio da nikada neće zaposliti nekoga ko ne prođe njegov tajni test sa šoljicom kafe

Možete imati razne vještine, znanje i iskustvo, ali na kraju se sve svodi na vaš stav, kazao je Trent

Avaz.ba
03.06.2019 15:16

Direktor firme: Najbitniji je stav

Foto: Printscreen: YouTube

Direktor firme "Xero Australia" Trent Ajnes (Inness) je otkrio da prilikom zapošljavanja svakom potencijalnom zaposleniku neopaženo podvali jednostavan test na temelju kojeg odlučuje hoće li dobiti posao. 

Trent Ines tvrdi da neće zaposliti nikoga ko ne prođe njegov test sa šoljicom kafe.

Naime, on tokom razgovora za posao zaposlenika u jednom trenu odvede u uredsku kuhinju gdje mu ponudi šoljicu kafe, čaja, soka ili vode, a zatim posmatra hoće li osoba na kraju vratiti korištenu šoljicu u kuhinju, prenosi "Daily Mail".

- Vjerovatno sad odajem tajnu, ali kad dođete kod mene na intervju, odvest ću vas u kuhinju i nekako navesti da odatle odete s pićem u ruci. Kad obavimo intervju, obratit ću pažnju hoćete li ponuditi da prljavu šoljicu vratite u kuhinju - ispričao je.

- Možete imati razne vještine, znanje i iskustvo, ali na kraju se sve svodi na vaš stav. A stav koji ja želim se na kraju svodi na to da ste spremni počistiti za sobom. Smislio sam to kako bih znao da, bez obzira na to što radite u firmi, imate kulturu ponašanja. To je način da provjerim imate li pravi sklop u glavi i hoćete li se uklopiti kod nas. Zavirite li u naše kuhinje, vidjet ćete da su uvijek besprijekorno čiste - rekao je i dodao da samo 10 posto potencijalnih zaposlenika ne ponudi da će odnijeti šalicu. 

NA VRH