ČUDOVIŠTA

Mislite da su ajkule i kitovi opasni: Ova riba je duga 15 cm i jedan je od najkrvoločnijih predatora

Avaz.ba

7.6.2019

Kada pomislite na krvoločne i opasne morske predatore, vjerovatno vam prvo naumpadnu ajkule. Međutim, titulu najopasnije ne nosi neka od ogromnih riba, već jedna mnogo manja. Toliko mala da je možete vjerovatno staviti u džep.

Aristomias scintillans, poznata i kao riba zmaj iz morskih dubina, veličine je olovke, a liči na jegulju. Svoju reputaciju duguje dugim zubima, koji izgledaju zastrašujuće.

- Najviše vremena provode vrebajući žrtvu otvorenih usta - kaže rukovodilac istraživanja Odri Velasko-Hogan, studentkinja postdiplomskih sutdija Univerziteta Kalifornije u San Dijegu.

- Zubi su im uvijek izloženi, pa je važno da budu providni kako ne bi odbijali bioluminiscentnu svjetlost iz okruženja - kaže ona.

Iako su duge samo 15 centimetara, ove ribe su predatori, koji se hrane ribom koja dostiže polovinu njihove težine. Veoma su proždrljive i jedu čak i pripadnike sopstvene vrste.

Naučnici su analizirali nanostrukturu zuba pomoću elektronske mikroskopije, tehnologije koja se koristi za dobijanje slika bioloških primjeraka visoke rezolucije. Oni su otkrili da ove ribe, kao i ljudi, imaju vanjskii sloj zubne gleđi i unutrašnji sloj dentin.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.