DOMAĆINSTVO

Moć soli: Osam trikova koji će vam olakšati život

So ima mnogostruk značaj. Ilustracija

A. Ču. / Avaz.ba

10.6.2019

Kuhinjska so, osim što je neizbježna u jelovnicima, ima i druge upotrebne vrijednosti. Ovo je osam trikova uz pomoć soli koji bi vam mogli olakšati život u domaćinstvu.

1. Spriječite truhljenje jabuka

Kratko namakanje u slanoj vodi može pomoći u čuvanju svježeg izgleda i okusa jabuke - ono usporava tamnjenje uzrokovano oksidacijom.

Dodajte 1/2 kašičice soli u jednu šoljicu hladne vode i promiješajte. Namačite jabuke u slanoj vodi oko deset minuta, a zatim ih osušite i pohranite do korištenje ili služenja. Isperite ih vodom - okus će biti kao da ste ih tek narezali.

2. Brže ohladite piće

Dodajte soli u kantu za led i pića će se brže hladiti - što je osobito praktično u ljetnim mjesecima.

Da biste brzo ohladili bocu vina ili šampanjca, stavite ju u posudu s ledom ili drugu duboku plastičnu posudu. Dodajte sloj leda na dno i pospite s nekoliko kašika krupne soli. Nastavite stavljati sloj po sloj leda i soli dok ne dođete do vrha boce pa usipajte vode dok ne dođete do zadnjeg sloja leda. Nakon 10 do 12 minuta otvorite i poslužite. 
 

3. Očistite dasku za rezanje

Kako biste uklonili mirise s drvene daske za rezanje, stavite veliku količinu morske soli direktno na njenu površinu. Lagano trljajte vlažnom krpom pa dasku isperite sapunom i toplom vodom.

4. Uklonite miris bijelog ili crnog luka s ruku 

U ruke utrljajte mješavinu soka od limuna i soli pa ih operite sapunom. Miris bi trebao odmah nestati.

5. Pokupite razbijeno jaje

Ako vam se razbilo jaje na kuhinjskom pultu ili podu, na nered dodajte još i so. Ostavite da se ''marinira'' oko 20 minuta pa ćete ga lako moći pokupiti.

6. Očistite odvod

U kuhinjski ili kupaonski odvod stavite 1/2 šoljice soli pa ulijte jednu litru tople vode jednom sedmično. Tako ćete ''pomoći'' svojim odvodima da ne zaštopaju.

7. Vratite sjaj staklu

Pomiješajte 1/3 šoljice morske soli s dvije kašike sirćeta kako bi dobili pastu. Nanesite ju na unutrašnjost stakla i pustite da odstoji 20 minuta. Zatim oribajte i isperite pastu sa stakla. Kad se osuši, sijat će kao novo.

8. Očistite šoljice za kafu

Utrljajte unutrašnjost uprljane šoljice za kafu i gledajte kako se mrlje otapaju, piše "Real Simple".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.