ŽIVOT Evo šta piše u posljednjoj biografiji o njemu

Otkriveni svi detalji smrti Brus Lija: Istina skrivana 30 godina

Dan u kom je preminuo

b92
14.06.2019 19:04

Brus Li: Majstor borilačkih vještina

Foto: Arhiv

Prije 46 godina, 20. jula, umro je glumac i majstor borilačkih vještina Brus Li (Bruce Lee). Detalji o danu u kom je preminuo objavljeni su u posljednjoj biografiji o njemu "A Life", autora Metjua Polija (Matthew Polly).

Tog jutra 20. jula 1973. godine, Brus je napisao pismo svom američkom advokatu Adrianu Maršalu (Marshallu) oko niza pregovora i dogovora za nove projekte. Među njima bila je i nova filmska ponuda iz "Warner Brosa" i prijedlog Hana-Barbera (Hann) za animiranu seriju utemeljenu na njegovom životu. Bilo je tu i prijedloga za knjigu, odjeću, i slično, u tom velikom carstvu koje je Brus Li gradio.

Pošto što je poslao pismo, otišao je u "Golden Harvest" studio. Tamo se sastao s Džordžom Lezenbijem (George Lazenby), australijskim Džejms Bondom, da razgovaraju o njegovom angažmanu u filmu "Game of Death". Priključio im se i Andre Morgan. Li je snimio veći dio kraja tog filma, a cilj mu je bio da na neki način uključi i Lezenbija u priču. O tome je razgovarao i s Rejmondom Čoom (Raymond Chow), koji je predložio da odu na večeru i formalizuju dogovor. Li je imao druge planove. Htio je da posjetiti Beti Ting Pej (Betty Pei), trebao mu je "nooner" (seks u vrijeme ručka). Obećao je da će se vratiti popodne da bi se dogovorili koliko će novca ponuditi Lezenbiju.

Kod Beti je stigao oko 13 sati i ostao nekoliko sati. 

- Bila sam njegova djevojka - rekla je. Bilo je tu seksa i nešto hašiša, ali ne i alkohola ili nekih drugih težih droga. Li je bio uzbuđen zbog sastanka i onoga što će Lezenbi značiti za njegov film. 

Ulogu je ponudio i Beti, koja to baš nije objeručke prihvatila. Kaže da joj nije bilo prijatno da na filmu glumi njegovu djevojku, dok mu je u stvarnom životu bila ljubavnica. 

- Nikada nisam htjela da radim taj film. Bilo bi mi neprijatno - rekla je. U njen stan je oko 18 sati stigao i Rejmond Čo iako zapravo i nije potpuno jasno zašto. Možda zato što su ga čekali cijelo popodne da se vrati u studio, a pošto nije došao, odlučili su da dođu do njega, ili su možda htjeli da mu pomognu da nagovori Beti da pristane da radi na filmu. Bio je to najtopliji dan u mjesecu, piše "The Ringer". 

- Brus se nije osjećao baš najbolje, a ni ja se nisam osjećao dobro. Popili smo vodu i počeo je da glumi. Uvijek je bio jako aktivan i uživljen u ulogu. To ga je iscrplo, pa je popio malo vode. I poslije toga se osjećao nekako smušeno i malaksalo  - kaže Čo.

Ubrzo je počeo da se žali na glavobolju. Bližilo se vrijeme večere, a njegova glavobolja bila je sve veća. Kada je rekao da želi malo da se odmori, Čo je pokušao da ode. 

Beti mu je dala pilule "Equagesic", lijekove protiv bolova za koje kaže da ih je uzimao i ranije. Lije otišao u spavaću sobu da se odmori, a Beti se spustila u dnevnu sobu, i gledala televiziju. Rejmond je otišao oko 19:45, po Lezenbija da bi ga odvezao u japanski restoran u Miramar hotelu.

Nakon što su ga neko vrijeme čekali, nazvali su Beti koja im je rekla da on i dalje spava i da počnu bez njega. Kada su zvali oko 21:30 rekla im je da i dalje spava ali da će pokušati da ga probudi. Ušla je u sobu, pokušavala i nikako nije uspjela. Histerično je nazvala Rejmonda i ispričala mu ne može da ga probudi. 

Rekao joj je da se smiri i da će odmah doći. Prisjetio se 10. maja kada je Lei zamalo umro do cerebralnog edema. Odmah je nazvao doktora koji mu je tada spasio život, dr. Langforda. Linija mu je stalno bila zauzeta.

Kada je Čo stigao pronašao je Brusa kako leži potrbuške na krevetu, i Beti koja je bila pored njega, u stanju potpunog šok, pokušavala da ga dozove da se probudi. 

Čo je shvatio da je već kasno, i da je već preminuo. Situacija nije bila nimalo dobra, slavni glumac mrtav je ležao na krevetu svoje ljubavnice, a njih dvoje bili su jedini svjedoci. 

Razmišljao je kakav bi to skandal mogao da bude i kako će za njegovu smrt kriviti i mediji i ostali. I tada je odlučio da "spasi" stvar, i da bi bilo najbolje da je Brus Li umro negdje drugo a ne u stanu svoje ljubavnice.  Ponovno ga je obukao, i razmišljao šta bi mogao da uradi. 

Da li da ga odveze do njegovog stana koji je bio samo pet minuta od tog. Na kraju je odlučio da dovede ljekara. Rekao je Beti da nazove njenog privatnog ljekara, koji je radio u baptističkoj bolnici. 

Zvala ga je i nije mu rekla ime pacijenta o kom se radi. Kada je stigao Brus Li je već bio u komatoznom stanju, bez pulsa i bilo kakvih znakova života.  Bezuspješno je pokušavao da ga oživi deset minuta. Tada mu je već bilo jasno da je umro prije njegovog dolaska. 

Rejmond mu je objašnjavao o kakvoj teškoj situaciji je riječ, ali doktor nije htio da prihvati njegov prijedlog da ga odvezu u bolnicu, već je nazvao hitnu pomoć. 

Insistirao je da je riječ o kolabiranju i da ga odvedu u dalju bolnicu, a ne u onu u kojoj je radio, jer mu takva pažnja nije bila potrebna. 

Prije dolaska hitne Rejmond je preuzeo kontrolu nad situacijom, poput pravog producenta. Rekao je Beti da ne kaže ništa medijima, i zatim nazvao njegovu suprugu i rekao joj da je Li na putu prema bolnici, zbog stanja sličnog onome iz maja.

Hitna pomoći je stigla za sedam minuta i nisu odmah prepoznali pacijenta. Pokušavali su da mu pronađu puls, poslije je bolničar Pang Tak Sun objašnjavao kako "iako je osoba izgledala mrtva, morao je primijeniti svu prvu pomoć".

Supruga Linda u bolnicu je stigla 15 minuta prije hitne pomoći. Činio joj se u nesvijesti, a ljekarski tim počeo je s masažom srca. 

- Nikad nisam pomislila da bi mogao umrijeti, ili da je već mrtav - prisjeća se. Uključili su ga na EKG, i pokušali probuditi elektrodama. 

Linda je pitala jednog od ljekara da li je i dalje živ. Umjesto odgovora samo joj je odmahnuo glavom. Tumarala je hodnicima i na pitanje ljekara o obdukciji, potvrdno odgovorila.

Tagovi

Bruce Lee Smrt

Komentari

NA VRH