DRUŠTVENE MREŽE

Sjećate li se djevojčice koja se zločesto smješka ispred kuće koja gori: Evo kako danas izgleda

Priča o tome kako je fotografija nastala je sasvim drugačija

Zoi Rot se zagonetno smješka, a vatrogasci u pozadini gase požar. Twitter

E. Š. / Avaz.ba

19.6.2019

Sigurno se sjećate fotografije djevojčice koja se zagonetno smješka dok se iza nje nalazi kuća u plamenu i vatrogasci koji je gase.

Zoi Rot (Zoe Roth) je djevojčica koja je s četiri godina postala jedan od najpoznatijih mimova na svijetu. 

Naravno, Zoi nije izazvala taj požar.

Priča o tome kako je fotografija nastala je sasvim drugačija. 

Naime, djevojčica je gledala TV sa svojim bratom jednog subotnjeg jutra 2004. godine u gradiću Mebejn u Sjevernoj Karolini kada im je majka rekla da je kuća niz ulicu u plamenu. 

Njihov otac je, zajedno sa Zoi i njenim bratom, krenuo do te kuće i ponio fotoaparat. Kada su stigli do kuće, vatrogasci, kao i ostali stanovnici ulice su već bili tu. Ispostavilo se na kraju da je kuća bila u vlasništvu lokalne vatrogasne stanice i da je ekipa vatrogasaca koja je gasila požar zapravo vježbala.

Dok su bili među ostalim posmatračima, Zoin otac je napravio nekoliko fotografija za uspomenu, a jedna od njih je bila i ona koja će kasnije postati poznati mim. 

On je fotografiju okačio na Zoomr platformu i nazvao je "Firestarter". Tada je krenula lavina komentara, a Dejv (Dave) je počeo gledati na fotografiju iz jednog drugog ugla. Budući da je znao kako je fotografija nastala, on je predvidio Zoin pogled i tada je dobio ideju.

Sljedeće godine Dejv se prijavio za fototakmičenje "JPG Magazina", gdje je osvojio novčanu nagradu, pretplatu na magazin i publikaciju. 

"JPG Magazin" je podijelio fotografiju na svojoj internet-stranici i onda su korisnici krenuli fotošopirati Zoi.

Zoi je postala "Disaster Girl", a ona i njena porodica nisu znali za mim dok im jedan od korisnika platforme Zoomr nije poslao link.

Iako je postala poznata na internetu, Zoi je odrasla kao svako normalno dijete, a slava joj nije utjecala na život. 

Zoi danas ima 19 godina, tečno govori kineski. Na njenom Instagram profilu nalaze se fotografije prijatelja, aktivnosti u prirodi i volonterskog rada na Haitiju. A evo koliko se promijenila od nastanka fotografije.

View this post on Instagram

in my element (get it)

A post shared by zoë🤸🏼‍♀️ (@zoeroth) on

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.