INTERESANTNO

Potpisali peticiju za bezvremensku zonu: Ljudi na ovom otoku prestat će koristiti satove

Napolju je svakako uvijek dan i nije potrebno znati koliko je tačno sati, tvrde inicijatori

Ostrvo Somarei. Harald Groven

L.Đ./Avaz.ba

20.6.2019

Ostrvo Somarei, koje se nalazi sjeverno od Norveške, razmatra ima li uopšte još potrebu za satovima s obzirom na to da se nalazi u Polarnom krugu, pa se mnogima koncept dana i noći čini samo kao konstrukt.

Trenutno, u ljetnim mjesecima kada na ostrvu sunce ne zalazi gotovo 70 dana, Somarei pokreće kampanju da službeno bude prepoznat kao prva bezvremenska zona na zemlji, rekao je Kjell Ove Hveding (Kyel Hweding) iz inicijative.

Napolju je svakako uvijek dan i nije potrebno znati koliko je tačno sati. 

- Ako živite sjeverno od Norveške, nema smisla pričati o večeri, ili bilo kojem drugom vremenu. Uče nas da uveče idemo kući i gledamo televiziju u 21 sat. O tome uopšte ne razmišljamo. No, zašto bi večerali u 5, a ne u 10? Zašto ne bismo igrali fudbal u ponoć? - smatra Hveding.

Somarei "ljetnje ostrvo" nalazi se u blizini grada Tromsoa na krajnjem sjeveru Norveške. Za oko 350 stanovnika ostrva, Sunce ne zalazi od 18. maja do 26. jula, rekao je Hveding.

Hveding priznaje kako je ovo luda ideja, no lokalni stanovnici ozbiljno su ga shvatili. 

- Sve više i više raspravljamo o tome kako nam satovi oduzimaju puno više vremena nego što nam ga daju - rekao je.

Kao što parovi zaključavaju brave na ograde mostova i bacaju ključ, stanovnici Somareia sada žele da okače svoje satove na most.

Međutim, ideja je sve bliže ostvarenju. Potpisana je peticija, a prije nekoliko dana Hveding ju je predstavio članu parlamenta. No, hoće li vlada u Oslu pristati? Vrijeme će pokazati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.