ZANIMLJIVO

Evo kako izgleda najmanja panda na svijetu: Teška je samo 42,8 grama

Ženka pande rodila mladunče teško 42,8 grama. Screenshot

Telegraf

21.6.2019

U kineskoj provinciji Sičuan, u gradu Čengdu, rođena je najmanja panda – teška kao kokošje jaje, veličine dvije trećine njene sestre bliznakinje, prenose mediji.

Iz Istraživačkog centra za uzgoj džinovskih pandi kažu da je osmogodišnja ženka pande Čengda rodila prvo mladunče teško 171,9 grama, a zatim znatno manje, teško svega 42,8 grama, i drugi put postala majka.

- Samim tim što je preživjela, ovako mala panda, rođena u vještačkom okruženju, predstavlja čudo - objasnio je Zang Znihe, šef centra gdje je panda rođena.

Ova minijaturna panda lakša je od prethodne najmanje pande na svijetu, koja je rođena u okviru istog centra u avgustu 2006. godine. 

Muška panda Vuji na rođenju je težila 51 gram (na osnovu čega je i dobila ime Vuji, koje je u prijevodu broj 51), odrasla je zahvaljujući mlijeku dvije odrasle pande i danas teži oko 132 kilograma.

U bazi za pande grada Čengdu angažiran je veliki broj stručnjaka zaduženih za njegu novorođenih pandi, tako da svako mladunče ima bolničara koji se za njega brine.

Iako je stanje najmanje pande stabilno, pažnja eksperata i veterinara koji rade u okviru baze usmjerena je na to da uspješno odgoji još jedno čudo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.