ŽIVOT Na tulumu osjetila trnce u ruci

Djevojka pila vino i otkrila da ima karcinom

Svoju priču javno podijelila

Avaz.ba
20.07.2019 08:25

Lauren Firenza, djevojka iz Notingema u Velikoj Britaniji, slučajno je otkrila da ima Hodgkinovu bolest nakon što je pila vino na porodičnom tulumu. Popila je nekoliko gutljaja vina, krenula  je nasuti još u čašu, a onda je osjetila čudno peckanje u vratu i ruci.

Ova 25-godišnjakinja ubrzo je obavila pretrage kako bi saznala je li riječ o nečem bezazlenom ili o ozbiljnom problemu.

- Izašla sam s prijateljima u oktobru i popila sam nešto vina. Odmah sam osjetila čudnu bol u vratu koja se potom spustila u moju desnu ruku i prste. Mislila sam da možda samo imam gripu. Nikad ne idem doktoru pa sam tako ove simptome samo potisnula i napokon otišla doktoru u decembru kada su se simptomi ponovno pojavili na porodičnom tulumu - izjavila je djevojka za ''Daily Mail''.

Nakon što je obavila pretrage i brojna rendgenska snimanja, Lauren je dobila uputnicu specijalisti koji je na njenom desnom plućnom krilu pronašao kvržicu.

Nekoliko mjeseci kasnije biopsijom je otkriveno da je u četvrtom stadiju Hodgkinove bolesti, još poznate kao Hodgkinov limfom. Oboljeli od te bolesti ne bi trebali piti alkohol jer on izaziva bol u limfnim čvorovima i utrnulost pojedinih dijelova tijela, što se njoj i dogodilo.

- Kada su mi ljekari rekli da imam kvržicu, samo sam pitala kada ćemo je odstraniti. Nisam uopće bila svjesna da je riječ o raku. Ipak, tokom cijele situacije ja sam željela biti ta koja će imati kontrolu nad rakom. Nisam htjela da on kontrolira mene ili moj život - ispričala je Lauren.

U tri mjeseca prošla je šest ciklusa hemoterapije. Iako se već u aprilu osjećala puno bolje, bila su potrebna još dva ciklusa kako bi bila sigurna da se bolest neće vratiti.

- Mislim da će oporavak biti spor, ali spremna sam na povratak normalnom životu - zaključila je Lauren.

Svoju priču podijelila je javno na Instagramu kako bi druge educirala i lakše prošla kroz težak period.

Komentari

NA VRH